söndag, juni 30, 2013

Ett rejält glas rött, tack!

Hur mycket, eller hur lite, vin får man i glaset på restaurangen?
Det är skillnad på ett glas och ett glas.

Nu är inte detta ett bekymmer för mig, för jag vet hur många 15 cl glas som ryms i en flaska. Det är 5 glas.

Och har man ett stort glas som rymmer 17 cl, så får man 4 glas på en flaska.

Läs gärna den här artikeln Klick! från Svenska Dagbladet. Det är inte alltid man får det man betalar för, och det är inte bara ekonomiska jag, som har de här funderingarna.

Jag tänkte på just detta, då jag beställde ett glas vin på vårt hotell på onsdag kväll. En annan person ville också köpa ett glas rött och pyts pyts lite i jättestora glasen, så var det en skvätt kvar i flaskan, den kom ju aldrig i någon annan gästs glas......

Men, nu raskt över till blommor och bin. Jag har letat i minnenas arkiv och hittade den här, som jag tog för 4 år sedan. Inget märkvärdigt, mer än att den är solgul och sjuder av liv.

Jodå, dagen ägnades åt besök på Second Hand, inför deras semesterstängning hela juli (konstigt, för det är ju då turisterna vill handla!).

Sedan Torgmarknaden och "Alla blommor tjugofem" - inte femton, som brukligt. Men jordgubbarna kostade tjugo. En liter blev min. Igen. Ätit jordgubbar i tre dagar nu.

Om solen sken när jag gick fram, så gömde den sig desto mer vid hemgång och släppte på alla himlens skyfall. Genomblöt, trots regntålig jacka.

Lyssnade på Sommar i P1 med Carolina Gynning (får inte glömma dagens sommarpratare Kristian Gidlund) lite bokläsning, blev det också. Många test på attraktionslagen.

Jag kan inte lova att jag tar mig till styrketräningen idag. Orsa kompani lovar inget bestämt. Jag har försökt i två dagar, men - min tid kommer....

Och idag och flera morgnar har jag tagit ett glas rött. Ekologisk rödbetsjuice.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Det skiljer väldigt mycket tycker jag. En del glas har ett minimalt innehåll... Inget större bekymmer men det är ganska dyrt så man vill få vad man betalar för tycker jag.

Här blir det te på morgonkvisten.

Kram och god söndag!

Maria sa...

Soluppgångar är något magiskt tycker jag. När man åker ut så tidigt på morgonen är allt stilla och man vet aldrig hur hur himlen kommer att bli eller se ut, om det blir nåt överhuvudtaget.
Ljuvligt är bara förnamnet. Hoppas komma ut några mornar denna sommar och få uppleva när dagen gryr :)

Härlig och fin maskrosbild! Vin det beställer jag aldrig när jag är på restaurang, tar hellre en öl :)

Ha en fin och bra dag!
Kramar Maria

Geddfish ♥ sa...

Ja, visst är det en dyr lyx!
Har varit ute, nu ska jag snart lägga mig i solstolen på balkongen och lyssna på P1.
Kram!

Geddfish ♥ sa...

Ja, det minner mig om våra husvagnssemestrar vid någon strand. Vi gick upp tidigt och mötte solen vid havet.
Idag borde jag göra något vettigt, men lusten har inte krupit på mig än, siktar på solstolen så länge och radion i öronen.
Vi tog en öl till maten (svindyr) och sen så ville jag för en gångs skull läska mig med ett glas vin (svindyrt), men jag var ju på semester ;)
Kramar!

Ingrid sa...

Nu är det snart dags att ta plats i solstolen och lyssna på Kristina Gidlund, först en liten historia bara angående hur stort ett glas vin är. Vi var på restaurang, min lilla mamma var med. Det var julbord och det diskuterades om vi skulle ha snaps till sillen eller inte. "Jag vill ha en rejäl 6:a", sa mamma och alla brast ut i skratt, servitrisen också. Det blev ett talesätt som vi använt många gånger.
Skål!

Ingrid sa...

Inte Kristina - utan Kristian givetvis!
Där hade jag lite bråttom.....

Vores have sa...

Flot mælkebøtte du viser Gerd. Vin drikker jeg ikke. Ønsker dig en god og solrig søndag:) Knus Hanne Bente

Comsi comsa sa...


Jag lyssnar på Gynning precis nu...

AllKärlekKrameLuttarFörDagen

Lena sa...

Jag har faktiskt aldrig beställt vin på restaurang, men vem vet? plötsligt händer det ;) eller inte, för det är ytterst sällan vi går på sådana, med sönerna någon gång och då dricker jag Fanta som jag ääälskar! men som jag håller mej från att dricka här hemma ;)

Second hand älskar jag! konstigt att dom stängde, hade kanske personalbrist ;)

Jidlund har jag missat, såklart grrr... fler som jag velat lyssna på men som glömts bort, älskar ju Sommarpratarna, eller en del, så mysigt, får skärpa mej ;)

Tack för dina värmande rader♥

Kram och fin söndag♥

Geddfish ♥ sa...

Tack, Hanne Bente, dagen blev så solig och fin, jag utnyttjade den till lite fotografering! Kram!

Geddfish ♥ sa...

Har man missat sommarpratarna, så kan man lyssna på dem igen och när som helst, de finns kvar www.sverigesradio.se/sommar

Kram, finaste du♥ jag tuffar nog förbi din stad den 6 juli vid 16-tiden, jag kan ju vinka lite drottninglikt åt ditt håll *skratt* ♥

Geddfish ♥ sa...

Precis när jag lyssnade på Gidlund, jag hade Gynning i öronen igår.

KärlekKrameLuttar♥

Geddfish ♥ sa...

Ett mycket roligt talesätt! Och alla förstod undermeningen - hon ville ha en rejäl snaps!

Skål och kram!

Vores have sa...

Hej igen Gerd.
Billederne jeg viser er fra Jylland ( onkring en lille by der hedder Sevel)link: http://www.dofbasen.dk/IBA/lokalitet.php?lokid=29 - jeg bor i Midtjylland mellem Karup og Viborg.
Jeg skriver med Maria ( Airam´s bilder) det er nok der du har fundet mig.....hyggeligt at vi fandt hinanden. Knus Hanne Bente

Geddfish ♥ sa...

Tack, Hanne Bente, för upplysningen!
Jodå, jag har varit lite i Jylland, men mest på alla öarna, faktiskt.
Jo, rätt, det är så vi fann varandra. Kram!