fredag, oktober 18, 2013

Varför ska det vara så dyrt att gå till tandläkaren?

Detta har varit ämne på Radio Skaraborg denna veckan.

Det finns människor som inte varit till tandläkaren på flera år, för att de inte har råd. Och många av dessa är äldre, där inte pensionen räcker till mer, då mat och hyra är betald.

Det som är hemskt, är att det inte bara är de äldre, utan faktiskt de som behöver arbeta i vårt samhälle, som inte ens vågar "öppna munnen", för nötterna är förfärliga!

Tänderna är faktiskt en del av kroppen. Men i många år har varken synfel eller tandtroll varit något som hört till kroppen, utan det verkar som om det mest varit skönhetskorrigeringar.

Och, vad är det som kostar hos tandläkaren? Jo, han har dyr utbildning, uptodate utrustning, snygg lokal, flera anställda. Klart det kostar. Men han har också många patienter, som han knör in på så många tidpunkter som möjligt.

Sköter vi inte våra tänder, får vi kroppssjukdomar, som t.o.m. kan leda till döden. Vi kan få infektioner som slår ut oss totalt.

Min Pusselbit och jag skötte om oss, gick regelbundet till tandläkare, tandhygienist, gjorde hälsokontroller och jag vet, att det var hans önskan att jag skulle fortsätta måna om mig och kunna ha möjlighet att kosta på detta. Det är min skyldighet.

Igår blev det av olika skäl ingen film "Himmel över Berlin". Det blev i stället "Notes on a Scandal", brittisk långfilm från 2006, nominerad 4 Oscars. Och var väl sevärd.

Berlinfilmen kanske jag kan låna själv senare.

Idag tar jag det lugnt. Har börjat på e-boken "Fjärilseffekten" av Karin Alvtegen. Och så har jag stickningen..... Go´ fredag.

♥ Kärlek ♥ TilliT ♥

  

12 kommentarer:

 1. Frågan varför inte våra tänder tillhör vår kropp och ska skötas om inom sjukvårdens ramar har jag länge funderat över! Flera och flera sjukdomar relateras till tänderna, exempelvis Alzheimers. Att ha kvar sina egna tänder att tugga med stimulerar hjärnan!
  Själv har jag tandläkarskräck efter att varit barn på den tiden Folktandvården fick antal tandläkartjänster på orten efter antal hål de lagade! De borrade upp varenda tand som de hittade en liten prick på!
  Kram M.E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, jag har allt tillhört Folktandvården. Och haft mycket uppborrat. Nu har man kommit fram till att Folktandvården visst inte är de bästa och billigaste. Man ska se sig om. Men det finns de som inte ens har råd att kolla runt, de har inte råd alls, och det är beklämmande!
   Kram.

   Radera
 2. Det är en helt berättigad fråga - varför ska det vara så dyrt? Man sitter och plågas i ca 10 minuter och det ska man betala över 1000:- för. Jag hade arbetskamrater i 25-årsåldern som hellre drog ut en kindtand än lagade den, för det blev billigast så. Det är ju barockt!!
  Regn och rusk här idag också och det ska bli storm, färjornas avgångar är senarelagda, så det är tur att man ska hålla sig på landbacken i alla fall.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en bra timpeng!
   En liten undran, när har tandläkaren REA? Eller laga 3 tänder, betala för 2?
   Här skiner solen, det får nog bli utegång frampå. Kram!

   Radera
 3. Tänderna är en del av kroppen så jag tycker att ett högkostnadsskydd vore på min plats. Jag är noggrann men får ändå lätt hål. Inte helt rättvist :-(

  Ha en fin fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har varit snack om detta i långa tider, men socialförsäkringen har inte haft råd. Vaddå? Man kan ha råd att låta människor bli sjuka p.g.a. dålig tandhälsa! Usch, nu blir jag sådär arg igen.
   Tack och kram!

   Radera
 4. Tandläkaren kan gräva stora hål i plånboken, och det är inget kul alls. Nu har jag från i år blivit tvungen att gå två ggr om året. Bara atta gilla läget.
  Man kan bara hoppas att de kommer på nåt bra sätt så att det ska bli lite billigare.
  Ha en fin och bra dag!
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, går man två gånger per år, så motar det lite Olle i grinden, åtminstone för mig, jag gör så.
   Jag önskar så, att det blir något högkostnadsskydd liknande sjukvården.
   Tack och kram!

   Radera
 5. Jeg "nyder" ikke at komme til tandlægen, men går til tjek 2 gange om året. Ønsker dig en god fredag:) Knus Hanne Bente ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra att gå 2 ggr/år tror jag. Go fredag tillbaka till dig och så en kram♥

   Radera
 6. Dyrt är det och fruktansvärt att människor säljer av sina hem så de har något att tugga maten med... Läste det i Expressen idag...

  KvällsKrameLuttTillDigGreddisen ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det har de pratat om i Radio Skaraborg. Någon sålde bilen, fast hon skulle börja nytt jobb och behövde den.
   KvällsKrameLuttFrånTV:n♥

   Radera