tisdag, augusti 19, 2014

Brunnslock

God morgon, kära vänner!

Jag höll på att skriva "kära vatten", för detta inlägg handlar mycket om vatten, uppifrån och nerifrån. Denna dag tenderar bli dagsregn.

Det har varit en extremt märklig sommar, med ytterligheter.
Värmebölja, skyfall, kraftiga tordön, stormar, dubbla regnbågar. Naturen vill göra sig hörd!

Och igår hade jag tvättstugan och kom på en som tänkt slarva, så hon fick plocka bort sin tvätt illa kvickt, plus att jag påpekade städningen. Inte klokt.
Och så hade det runnit in massa vatten i den källaren, som man nu höll på att pumpa bort.

En av mina bloggväninnor, författaren och journalisten Carita i Finland, har gjort en hel del inlägg om brunnslock.
Carita har dessutom en tävling, där hon lottar ut en bok!

 Detta med brunnslock, är inget som jag har tänkt på att fotografera.
Jag har dock en stark anknytning till dessa lock, för när Pusselbit och jag var ute med bilen och jag körde, så förmanade han mig alltid att inte köra med hjulen över locken, för det kunde skada bilen. Han var ju så noga med bilvården. 
Jag var lite lat, så jag tog bara en runda på mitt kvarter och hittade dessa motiv runt ikring min bostad.
Ett brunnslock dagvatten.
Här ser det ut som ett medielock, ViaCom.
Enkelt brunnslock.
Slutligen ett avloppsgaller, eller? Det står ViaCom på det. Är det där de spolar ner nätet? ;)

Jag avslutar med en glädjens tacksamhet till gårkvällens gospelövning,  tillsammans med flera körer på Kyrkans Hus i Skara, inför Tusenårsfesten.
♫♪♫♪

♥ Ljus och Kärlek ♥

29 kommentarer:

 1. Tusenårsfest. Det kommer säkert att bli mäktigt. När går det av stapeln? Brunnslock var jag fascinerad av en gång i tiden i uppväxten. Tänk att Mia fick ett eget. Jag är glad för att slippa dela tvättstugor med andra. Det är inte bara Robban Broberg som gillar vatten. Igår slog vädret om fortare än kvickt. Varje gång solen lyste varmt stack jag ut på en kortpromenad. Sedan gällde det att ha nära hem. Några minuter senare blåste nästa oväder in med åskinslag. Hoppas du får en fin tisdag. Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer, Bosse. Robban sjöng ju just om "Vatten". Ja, vatten är livsnödvändigt.
   Jag måste dela tvättstuga, antingen jag vill eller ej, har inte möjlighet här i den lilla lyan.
   Jag får göra korta turer idag också. Kram!

   Radera
  2. 29-30 augusti går firandet av stapeln!

   Radera
 2. Jag gillar inte brunnslock. Men har ju hört om folk som ramlat ner och fastnat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, då. De tankarna vill jag inte tänka.

   Radera
 3. Väderläget i 08: Sol, men lite kyligt nu på morgonen. Precis som igår, men då klev temperaturen upp till 20 grader. Så det finns hopp.
  Brunnslock är roligt att fota. Har också lagt upp några då och då, fast här hemma är de betydligt tråkigare än utomlands, där de ofta kan vara rena konstverk.

  PS. Skulle aldrig vilja ha tvättmaskin i lägenheten. Mycket enklare och rymligare att vika tvätten direkt i tvättstugan. Man slipper eventuella översvämningar och damm. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, dessa brunnslocken var inte speciellt roliga, men det var de som fanns. Får väl leta vidare, kanske.
   På tal om tvätten, det drar ju ingen ström här hemma vare sig tvättmaskin eller torktumlare, när jag inget har.

   Radera
 4. Ja du det finns olika typer av lock o kul att du tog bilder :) trist med så mycket regn här är ok i dag hoppas din dag blir fin kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trött på regnet, men ska strax smyga ut lite. Kram!

   Radera
 5. Det hade jag ingen aning om att locken kunde skada bilen! Jag har puttrat på över dem helt obekymrat!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta det med en nypa salt. Han var extremt petig.
   Kram

   Radera
 6. Du är snäppet vassare än min mysing. Han brukar fotografera staket, var han än ser staket, helst om de är lite ovanliga så tar han en bild. Men brunnslock, ja det var roligt.
  Jag har inte tänkt på att det finns så många olika typer av just brunnslock. Man får lära sig något nytt varje dag.
  Håller med om att sommaren har varit lite omväxlande vad gäller vädret, men med mycket sol och värme.
  Jobbigt då folk inte håller rent efter sig i tvättstugan.
  Varm kram till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså Mysingen fotograferar staket. Jag har ibland fotat av vackra portar, grindar och dörrar. Det är bara att spänna ögonen i motivet och knäppa av kameran.
   Kram ♥

   Radera
 7. Jag har en mor som alltid förmanat oss att inte gå på brunnslocken, men att det skulle göra något att köra bil över dem har jag heller inte hört!
  Själv har jag alltid hoppat lite extra på dem för att visa för mig själv att jag inte har samma rädslor som mor! Kanske dags att börja fotografera dem i stället!
  Kram M.E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, allt kan diskuteras. Kanske Pusselbit själv var rädd för brunnslocken och trodde bilen skulle hamna i ett djupt hål ;) Nej, det tror jag inte. Han ville inte att det skulle störa något på vägbanan.
   Kram!

   Radera
 8. Vad spännande och roligt med tusenårsfesten i Skara och gospelkörer. Det är så mäktigt. Har några gånger i Stockholm varit i den stora Filadelfiakyrkan vi St Eriksplan och lyssnat på gospel och bl.a. Carola med.
  Tänk att brunnslocka kan vara så olika och ändå har de i princip sama funktion. Kul idé att fota dem. Det har jag aldrig tänkt på. Men de är ju små konstverk i sig.
  DEt här med gemensamma tvättstugor är ett gissel . Och att folk inte förstår att respektera andras tider och att städa efter sig.
  Vi har en tvättmaskin i badrummet men använder någon av husetts tvättstugar för större tvättar och ibland blir man ilsk på folk...Men om man inte ser den som ställt till det så är det svårt att säga till. Bra att du gjorde det.
  Önskar dig en trevlig tisdag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en uttömmande kommentar, den var trevlig att läsa! Min mamma bodde och jobbade en tid i Stockholm och på den tiden var hon med i Filadelfiakyrkan, måste ha varit mäktigt, så stort.
   Kram, regnet strilar stort!

   Radera
 9. Oj, och jag som alltid dånar på rätt över brunnslocken. Jag får nog ta och köra lite försiktigare över dem i fortsättningen.
  Ja, nog är vädret underligt allt, men jag är inte förvånad över att Moder Jord säger ifrån efter alla år av misshandel som mänskligheten utsatt henne för. Nu har vi regnperioder och torrperioder istället för vår, sommar och höst. Och jag misstänker att det blir en lång, kall och snörik vinter. Tyvärr.
  Kram! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en konstig tid vi lever i nu. Hoppas innerligt inte vintern blir lång kall och snörik, usch.
   Kram ♥

   Radera
 10. Tack för tipset om Caritas boktävling. Jag är ju inne på hennes blogg nästan varje dag, men den har ändå gått mig förbi, men nu är jag med och konkurrerar om boken.
  Det var tjusiga brunnslock du hittat!
  Trevlig kväll, kram Ingrid

  SvaraRadera
 11. Kul att du är med i min tävling!
  Så fina lock du hittade!
  Ja, nog är vädret märkligt, nu har det blivit mycket svalare här och vi har haft regn och åska två dagar, blandat med sol och fina regnbågar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite samma här, underbara regnbågar och dubbla, flera gånger! Kram!

   Radera
 12. Skellefteå stad är inne på sin tredje dag med konstant regn. Det formligen öser ned. Tack vare regnet håller nog jag och barnen på att bli förkylda. Minns så väl att pappa också brukade säga till mig och mina syskon att det kunde skada bilen att köra på brunnslocken ☺ Kram ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men, vad intressant att höra att din pappa sa så om brunnslocken! Då var ju inte Pusselbit helt fel ute! Fast det har jag aldrig betvivlat, han var jätteduktig och skärpt.
   Kram ♥

   Radera
 13. Brunnslock, då tänker jag tillbaka på barndomen då man skulle hoppa över brunnar eller var det att man skulle hoppa på dem...
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känner jag inte igen. Däremot så hoppade man på trottoarrutorna.
   Tack detsamma!

   Radera
 14. Jo nog har det varit extremväder alltid och vi har ännu inte sett slutet av detta regnande! Brunnslocken tänker man sällan på, fast jag går runt dem...en vana som jag haft sen barnen var små och man inte fick trampa på vissa brunnslock för det var otur. kramiz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där, här har vi en variant av brunnslocksbeteende ;)
   Kram!

   Radera