fredag, oktober 10, 2014

Stad i ljus

God morgon, fredag!
Mulet, blåsigt, men 12 grader, och se där, där kom en solglimt.

En liten återblick igen.
Jag hörde låten "Stad i ljus" med Tommy Körberg på radion och då fick jag vibbar från min Pusselbit och så vibbade de till min pilgrimsvandring. Märkligt.
Här går vi in i Santiago de Compostela.
Efter en regnig vecka möts vi av strålande sol.
Stad i ljus.

Mina ögon fuktas vid tanken och känslan som detta innebar.

Här hemma är det fullt normalt. Efter tvätt väntar strykning, och jag ska stryka medhårs. Har inte just nu något att klaga på, so keep smiling ;)

Jag letar bilder. Fick ett önskemål om lite fler gällivarebilder än de jag lade upp från inlandsbaneresan.
Kul, jag letar vidare och återkommer gärna!

Javisst, ja, fredagsmys! Igår myste jag med rödspättafiléer och kräftstjärtar. Idag ska jag nog ta och fixa någonting med kalvfärs. Har du något bra tips?

♥ Ljus och Kärlek ♥

32 kommentarer:

  1. Här i norr regnar det trist nog för fullt i denna stund... Kalvvärsjärpar, wallenbergare, kalvvärslimpa, kalvfärsgratäng, osv... ja det finns många rätter, olika varianter, med kryddor i dess olika slag man kan ha i kalvfärs... Fredagskram♥.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmmm, wallenbergare ligger bra till i munnens fantasi, känner jag. Jag köpte billigt igår, både fisken och färsen, på Lidl.
      Kramar ♥

      Radera
  2. En mycket bra låt som jag minns mer än väl.

    Kalv äter jag som princip aldrig och har inget recept att bidra med. Men du får säkert många receptförslag ändå.

    Ha en fin fredag!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. OK.
      En fin fredag till dig och kram!

      Radera
  3. Halloj!
    Har ju bara vegorecept att komma med.
    Nej denna resan var ganska jobbig och jag känner mig betydligt
    tröttare än innan jag åkte. Men så är det och det var väl otur helt enkelt samt att jag som
    är ljuskänslig får boka lite dyrare och bättre boende framöver om jag ska resa
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejhej! Jag äter mycket vego också, mest fisk därefter, men ibland vill jag ha något med kött i. Äter sällan färs, men så, ja.
      Ibland får man betala mer för resandet, det får alltid jag som får betala enkelrumstillägg.
      Kram!

      Radera
  4. Tyvärr så kan du inte få något tips från mig, varken bra eller dåligt för jag kan inte laga något gott, det är jag mycket ledsen över. Skulle vilja kunna "trolla fram" något gott, som vissa verkar kunna, men nix.
    Får du något bra recept, så kanske jag "snor"det.
    Härliga bilder, med vad fin utsikt på båda ställena.
    Ha en bra fredag. Solen börjar titta fram här också, efter dagar av regn.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du har rätt, det är utsikt på båda ställen!
      Tack och kram, nu njuter vi av solen, då.

      Radera
  5. Du är verkligen en fantastisk fotograf!
    Det enda jag gör på kalvfärs är Wallenbergare, mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, beröm gläder! Niger.
      Wallenbergare ;)

      Radera
  6. Här tvättas det också. Fast strykning slutade jag med för mååånga år sen. Försvara mig med att skrynklorna matchar rynkorna :-)

    Wallenbergare med potmos är ju aldrig fel :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag stryker allt vissa plagg och handdukar, det vill jag.
      Wallenbergare, ja ;)

      Radera
  7. Ibland blir man lite extra berörd när man hör viss musik. Tyvärr har jag inget bra tips på kalv, tycker det är synd att äta upp de små liven. Men bara för att reta mig brukar Patrik beställa det när vi är ute :-D Haha! Ha en fin fredag. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma med rådjur, det är synd att äta, men ack så gott!
      Blir ju sällan.
      Tack och kram!

      Radera
  8. När jag blundar så kan jag än mer tydligt se framför mig när du vandrar in i Santiago de Compostela. Det måste ha varit en hisnande känsla. Verkligen "Stad i Ljus"!
    Trevligt med fler bilder från Inlandsbanan. Jag reste för många år sedan med en dotter och hennes kamrat från Gällivare(tror jag) till Östersund och det blev en del stopp och tältande under vägs. Men bilderna är i ett album som jag inte längre har i min ägo. Så jag väntar gärna på dina.
    Vad gäller kalvfärsen så tänker jag på biffar med kantarellsås till och kanske potatismos. Eller med ugnsstekta grönsaker...
    Önskar dig en fin fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, en sådan upplevelse det var att vandra in där, för att inte tala om målet sedan, katedralen!!!
      Kommer ett och annat kort norrifrån så småningom. Jag sov över 2 nätter i Gällivare och 1 natt i Östersund på uppåtvägen och 1 natt på nervägen.
      Tack för tips!
      Kram!

      Radera
  9. På helgerna vill jag sitta länge vid matbordet och njuta av maten. Har ju inte bara en halvtimmes lunch då. Så förra helgen gjorde jag en Tacos gratäng med sallad och Nachochips till. Lite småplockigt men gott. Hittade receptet på nätet.
    Njut nu av kvällen och helgen.
    Kramen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, jo, jag vet snart vad det blir för recept. Det är svenskt kött, har mycket sällan kalv, det kanske är synd att äta detta, men nu är det köpt.
      Kram!

      Radera
  10. I dag har jag tvättstugepass, läser lite bloggar mellan "springet".
    Kalvfärs har jag aldrig lagat, bara vanlig nötfärs. Men du kan ju googla på recept, brukar ju finnas mycket fina och bra recept.
    Den bilden från Aitikgruvan ska jag visa till min man när han kommer hem, han kan nog säga exakt på vilken maskin du befinner dig :)
    Ha en trevlig fredag.
    Kram ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idag har jag inte fått så mycket gjort, sitter mest här och duger.
      Nej, jag har rotat i fotoarkiven, det tar tid!
      Jo, det är från Aitikgruvan, har flera därifrån, de kommer så småningom!
      Trevlig fredag, kram ♥

      Radera
  11. Visade min man Peter bilden. Han sa att ni står på hjullastaren 994 , en traktor. Han brukar köra en mindre modell av denna, lastar med grävmaskiner också. Han utbildar också maskinförare både till grävmaskinen och hjullastare.
    I den lilla röda byggnaden som syns till höger brukar han äta sin matlåda. Matkuren kallas den.
    Finns flera såna i gruvan.
    Kram ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fantastiskt, att din man kunde läsa ut det av den lilla glimten i backspegeln!
      OK, då träffade vi kanske din man där.
      Jag kommer med fler bilder från gruvan så småningom, håller på och gör i ordning lite, så skoj att återuppliva minnena! Hälsa Peter!
      Kram ♥

      Radera
  12. 500 g kalvfärs
    En riven lök, en matsked kalvbuljong, ett ägg med båda gula och vita, ett med bara vita. (gulan kan du göra vad du vill med) :) Ca 1dl mjölk.
    En tsk riven ingefära, en bit riven muskot, salt och peppar efter behag, en bit chili är gott att ha i. KrameLuttar ♥ Medvetet har jag inget ströbröd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här lät helt i min smak, Kaisa, det ska jag nog pröva. Det blir till kvällen, får ut nu. KrameLuttar♥

      Radera
  13. ja det var en hemsk matupplevelse och så dålit agerat
    önskar dig en fin helg här blir det idol
    kraaam

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag säger då bara det.
      Tack för det och jag tittar på TV, mellan varven. Gjorde god maträtt förut.
      Kram!

      Radera
  14. Ojojoj! Massa god mat låter det som! Kommer tyvärr inte på något bra recept direkt nu i huvudet, men antar att du redan har lagat färsen ändå ;)!

    Svar: usch, inte kul med reklamföretag! Tur att det blev bättre med firefox! Har du Adblock på din webbläsare? För det är annars klockrent för att slippa reklam. Det är bara att söka på adblock i google så kommer det upp och så vips är all reklam på din webbläsare borta!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips, Hanna, men min Google Chrome vägrar ta emot Adblock, network failed, står det, klart, den har ju något skit i sig.
      Kram!

      Radera
  15. Installerade på Firefox, gick hur bra som helst, funkar där, men där är ju bara normal reklam, och den blev borta nu!

    SvaraRadera
  16. Foton från tider som gått kan väcka så mycket.
    Nu gav du mig ett bra tips på middagsmat idag, rödspätta fick det riktigt att vattnas i munnen. Ska kolla på Citygross om de har rödspätta. Kramiz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, rödspätta är riktigt läckert! Jag som du, älskar fisk! Men du lyckas ju få nyfångad ibland, det är andra bullar, det!
      Det fanns riktigt fin rödspätta på Lidl, faktiskt, där köpte jag både den och den svenska kalvfärsen.
      Kram!

      Radera