lördag, januari 09, 2016

Skrädmjölsgröt

God morgon, lördag!

Och vad gör jag nu?
Lyssnar på... radion, förstås, lördag med Lisa! Och Ring, så...

 Detta är min skrädmjölsgröt till frukost.
I den har jag blandat blåbär och i stället för skivad banan, så tog jag det jag hade, nämligen en clementin.

Man kan göra mycket av skrädmjöl och recept finns på påsen.
Skrädmjöl är ett stenmalet fullkornsmjöl, gjort på rostad havre. 
I vedeldad ugn.

 Så här yrde snön igår, se den högra delen av fotot.
Den vänstra är tagen nyss. Korten är klickbara!


Och min balkong är rätt och slätt, inte alls gästvänlig eller inbjudande.

 Däremot var denna kvällsrätten, rätt inbjudande.

Här ligger andra biten av färsk oxfilé sedan nyår, stekta svenskplockade champignoner, morotsmedaljonger från närodlat och mango från...? I alla fall skalat och skivat av mig.
Och fint, kraftigt rött vin, i ett av vinprovarglasen!

Njuta bör man, fredagsmys.

Ikväll blir det lite enklare mat - kanske falukorv och makaroner - med vatten till. Jag ska ju upp och jobba tidigt i morgon bitti.

En liten funderare fick jag. Undrar hur prästerna gör. Tar de ett glas vin till maten på lördagskvällen, inför predikan på söndag förmiddag, tro?

♥ Ljus och Kärlek ♥

34 kommentarer:

  1. Nu är det riktig vinter, det är trevligt när man kan titta på snön inne i värmen ;)
    Tror präster är som alla andra, och de tar sig säkert ett glas vin.
    LördagKram ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, vackert inifrån.
      Får se, men tror inte, jag går ut idag.
      Ska nog mysa med stickning och annat trevligt.
      Kram ♥

      Radera
  2. Oj vad mycket snö du har nu!

    Falukorv och makaroner... Mmmm vad gott! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det får bli farlig korv idag, haha.
      Faktiskt gott med vanlig hederlig mat också. Vaddå hederlig? Hm.

      Radera
  3. wow ja det var inte lite snö det :( här finns det lite bara o glad är jag för det ...hoppas din lördag blir bra kramen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och jag tror jag håller mig inomhus, handlade igår, så ingen orsak.
      Kram

      Radera


  4. Just nu under några dagar skall jag inte inta något mjöl överhuvud taget, känner redan hur jag gått ner, hi hi hi...

    KL ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror annars att det är sockret som är boven, även frukter är söta. Och alla dessa goda fina nötter ;) men du känner dig själv bäst ;)
      KL ♥

      Radera
  5. Skrädmjöl är gott! Har fått äran att koka gröt till några av de äldre jag haft i förmånen att vårda.
    Nog tror jag präster tar ett glas vin - iallafall den del av prästerskapet som tar ett glas vin. :-))
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag är en grötmänniska, gillar alla slags. Men varierar mig med olika frukostar.
      Kram!

      Radera
  6. Din skrädmjöls gröt , ser nästan ut som klappgröt. Så det är nog gott.

    Präster är väl inte heller mer än en människa.

    Jadu...snöat har det gjort hos dig. I möra Äre vi som får snö.

    Din balkong ser nog ut som de flesta balkonger en vinterdag. Men på sommaren kan du väl göra rätt mycket med den.
    Kramelikram !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, klappgröten är gjord på vetemjöl, annars lika.
      Vetmjölsgröt med smörhåla, mums.
      Kramelikram!

      Radera
  7. Här låg det också ett relativt tjockt snötäcke på marken när jag vaknade i morse. Betydligt mer än jag visat tidigare :D
    Jag brukar ha mys på lördagar istället för fredagar så här blir det lite extra på fatet idag :D
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag myser nog både fredag och lördag ibland, men är också flexibel.
      Kram

      Radera
  8. Alltså frukosten hoppar jag. Gröt liksom kvarg och andra "geggiga" saker får jag inte ned. Däremot tar jag gärna några tuggor på din middag. Gott!

    Din balkong har mera snö än våran, men jag går ändå inte ut vid 7 minusgrader som termometern visar just nu;-)

    Präst är väl (nästan) ett jobb som alla andra. Å om man "kan ta" en vinare på onsdagar så kan väl en präst ta sig ett glas på fredagar eller...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här är 4 minus men jag går inte ut ändå, ser det börjar skymma nu. Fortsätter med mina avslappningsmetoder.

      Radera
  9. Jag hoppar nog också över gröten, men de andra rätterna äter jag gärna! Jag tror nog prästerna tar sig ett glas även om det står predikan på morgondagens program. Jag vet dock att piloter inte får dricka 24 timmar före färd!
    Önskar dig en fortsatt fin dag!
    Kram M.E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack M.E. och tack övriga för svar på om att ta ett glas vin till maten kvällen före något.
      Självklart gäller sunt förnuft också. Och klart, vi vill inte ha någon diffus pilot, bevare oss väl, då gäller det verkligen att lita på Gud...
      Ha det fint, tack och kram!

      Radera
  10. Skrädmjölsgröten hoppar vi i Hjo. Oxfilé, champinjoner och ett glas kraftigt rött, säger vi dock inte nej till.
    Trevlig lördagkväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aj, då. Säg inte nej, nej du sa ja till middagen, mmm. Det var gott, men uppätet.
      Tack detsamma!

      Radera
  11. Har inte provat Skrädmjöl men det låter gott och din gröttallrik där ser väldigt god ut. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tycker det är gott, så och min yngsta dotter, som tipsade mig från första början. Ett dietisttips.

      Radera
  12. Så gott det ser ut. Skrädmjöl var något helt nytt för mig. Hoppas även lördagens middag blev till belåtenhet!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev bra alltihop och middagen vilar lugnt i magen.
      Kram!

      Radera
  13. Så mycket trevligare det ser ut från balkongen när det inte är yrsnö. Ännu mer trivsamt och inbjudande ser det ut att vara inomhus. Även om det blir falukorv, vilket inte är att förakta.
    Kram och trevlig kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev falukorvens kväll, och det var farligt gott!
      Kram!

      Radera
  14. Skrädmjöl? Det var något nytt, tack för att du förklarade vad det var också! Din middag ser supergod ut! Själv ska jag strax ge mig ut i vintern igen..mot jobbet! Ha en skön lördagkväll :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. God arbetsnatt, säger jag, när jag samtidigt säger god natt till mig själv, eftersom jag ska upp tidigt i morgon till mitt "jobb".

      Radera
  15. Gröt av de olika varianter har jag ätit titt som tätt nu när mitt barnbarn bor hos mig. Din kvällsrätt såg mumsig ut =) Falukorv och makaroner gör jag inte så ofta längre... Senast var i augusti 2015 tror jag om jag inte minns fel... Godnattkram ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Falukorvsrätter glöms lätt bort. SÅ gott med vardagsmat. Glömmer lätt köttfärsrätter också.
      Gomorronkram ♥

      Radera
  16. Såg ut som klappgröt, som min mor gjorde ibland.
    Det var mannagryngröt med blåbärssaft, som vispades
    till den blev så lätt, att den flöt på mjölken.
    Äter inte gröt nu för tiden, men när jag var barn fick
    vi ofta rågmjölsgröt till kvällsmat. Middag åts vid
    middagstiden. :) DEt som blev kvar lades i en limpa-
    bakform. Nästa morron blev det uppstekt gröt med lingonsylt - och filbunk, om det var sommar.

    Ruth i Virginia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stekt gröt, ja det har jag varit med om också.
      Och gammalt bröd blev uppstekt i ägg och mjölk.
      Tänk, hur man tog vara på maten förr, innan frysens tid!
      Idag gör jag havregrynsgröt, med lingonsylt och skivad banan till!
      Kram!

      Radera
  17. Jag har aldrig hört talas om skrädmjöl. Jag nöjer mig med havregrynsgröt till frukost när jag är i Sverige! Dina bilder visar verkligen att vintern har kommit till både land och stad! Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Havregrynsgröt är den bästa, det tycker jag dock. Men trevligt med grötvariation, hos mig lägger det sig som bomull i lilla maggen ;)
      Här är vinter fast just idag på nollan/ 1 plus.
      Kram!

      Radera