tisdag, september 24, 2024

Ögon 👀

God morgon! 
IgÄr Äkte jag sjuktaxi (liten gul buss) till ögonkliniken, centralsjukhuset i Karlstad.
Jag stĂ„r pĂ„ kö dĂ€r, men hade bett att fĂ„ en tidigarelagd besökstid efter min flytt, eftersom jag Ă€ven upplevt besvĂ€r efter min kaotiska inlĂ€ggning i slutet av augusti. 

Jag sÄg nÀmligen flÀckar och bilder som fladdrade förbi det sÀmsta ögat, som Àven blivit mer suddigt Àn förut.

Bilderna vÀgrade som sÄ ofta nuförtiden att komma i den ordning som jag ville, men hÀr Àr i alla fall den vackra mÄlningen pÄ KlarÀlvsentrén.

HÀr snek jag förbi ett litet sjukhusmuséum. Sjuksköterska, som Àr stel och rak som en eldgaffel, hÄller nÀstan pÄ att tappa balansen och gÄ överstyr.

HÀr fick jag kliva in till ögonsköterskan, som mÀtte synfÀltet och provade ögontrycket. FÄr vÀl se vad ögonlÀkaren tycker om resultatet, sÄ smÄningom. NÄgon katastrof verkade det dock inte vara.
Nöjd Àr jag dock inte, min syn Àr besvÀrlig vid datorarbetet.

Till slut ett par skyltar som borde varit i början av inlÀgget och som vÀl liknar bidrag till skyltsöndag, om man sÄ vill.

Nej, till slut den sjuktaxi (hÀr i VÀrmland Àr det gul minibuss) som jag Äkte med dit och hem!

Senare igÄr sÄ lÄg jag under filten det mesta av dagen. Frusen och stel i kroppen men med en ny ljudbok i öronen. Nu har jag tagit mig an "Svenskare kan ingen vara" av hÀcklöparen Ludmila Engquist. SÄg henne pÄ TV nyligen och hon blev ju en sorglig historia. VÀldigt intressant att följa hennes bakgrund i Sovjetunionen emellertid.

Ljus och KĂ€rlek đŸ™đŸ» vĂ€dret Ă€r kallt, grĂ„tt och regnigt och tre mĂ„nader kvar till julafton

10 kommentarer:

  1. SÄ bra att du fick komma till tidigare och fick kollat vissa saker Men fick du inte trÀffa nÄgon lÀkare? Det hade varit det mest praktiska nÀr du ÀndÄ var dÀr och nÀr du upplever en försÀmring av synen.
    Jag sÄg ocksÄ henne pÄ TV och det lÀt sorgligt och ledsamt. FÄr se om jag lÀser boken.
    Önskar en fin tisdag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det Àr sÄ att man fÄr inte alltid trÀffa lÀkaren. Besöken innehÄller nog 2 av 3 enbart ögonsköterskan, som gör ganska mycket i undersökningsvÀg, sÄ det tyckte jag inte var sÄ konstigt. LÀkaren kollar i efterhand.

      Boken Àr lÀsvÀrd, tycker jag, speciellt bakgrunden i Sovjet.
      Kram!

      Radera
  2. Hoppas att du fÄr hjÀlp med dina ögon. Dem vill man inte fÄ krÄngel med!
    Ha en fin tisdag! Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om det finns sÄ mycket till hjÀlp att fÄ nÀr det gÀller synbortfall. Möjligen hjÀlpmedel via Syncentralen.
      Kram!

      Radera
  3. Vi fĂ„r hoppas doktorn kommer pĂ„ nĂ„got. Ögon Ă€r viktiga. Fast jag jobbat och delat rum ett par Ă„r med en man som föddes blind. Den första (enda) blinda civilingenjör. Han fick vĂ€nta pĂ„ sina lĂ€roböcker med blindskrift. Nu har man ju speciellt tangentbord, han kan lĂ€sa med fingrarna. Han lĂ€ngtade inte efter att kunna se, han var van vid födsel...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi fÄr helt enkelt se.
      Helt blinda Àr fantastiska. Dock finns mÄnga saker som man INTE kan göra, som jag tycker om att göra, som handarbeta. Men klart, Àr man blind frÄn födsel sÄ vet man inget annat om.

      Radera
  4. SÄ fint att du fick besöket tidigarelagt och hoppas att du kan fÄ hjÀlp av lÀkarna med det som Àr möjligt. Men tÀnker som Znogge: Fick du inte trÀffa en lÀkare nÀr du var pÄ plats. Ja, kanske ska prover analyseras m.m. innan det Àr dags för möte med lÀkare. Och sÄ smidigt med sjuktaxi.
    Ludmillas bok lÀste jag ut ganska snabbt och tyckte om den. Jag följde hennes karriÀr som löpare och hon var ju fantastiskt bra pÄ detta. Men priset blev ju högt. (Mindre av henne följde jag nÀr hon började med bob. )
    Önskar dig en bra onsdag frĂ„n ett strĂ„lande vackert Stockholm. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man fÄr inte sÄ ofta ett lÀkarbesök. Sköterskan förklarade ocksÄ att det inte lÀmnas besked varje gÄng över resultat, det kostar resurser ??? Vart Àr vi pÄ vÀg?
      Boken ska jag lÀsa ut. Nej, hon gillade ju inte bob, sÄ det var nog sorgligt.
      Tack, tisdag var det idag, men onsdag fĂ„r gĂ€rna bli bra ocksĂ„ 😍
      Kram!

      Radera
    2. Sjuktransport hÀr ocksÄ igÄr och idag, bra det dÀr, frugan har ju tillgÄng till detta och hon hade lite Àrenden till sjukan ocksÄ, skönt att slippa Äka vagnen varje gÄng.
      Bra att du fick en tidigare tid, inte alltid man lyckas med detta konststycke men det gjorde du, toppen.

      Ta hand om dig nu och ha det sÄ bÀst du kan.

      Radera
  5. UngefÀr samma upplÀgg som pÄ ögonkliniken i Lycksele - jag har ju varit dit med far & mor tidigare.
    Men jag TROR att nu sist min mor var dit ringde en sköterska efterĂ„t och berĂ€ttade vad lĂ€karen kommit fram till…
    NĂ€r det gĂ€ller bilderna sĂ„ TROR jag att om Du ”klickar” i vilja bilder Du vill ha med och börjar med nyaste bilden dĂ„ kommer bilderna in i bloggen pĂ„ sĂ„ vis… om Du börjar med den Ă€ldsta bilden och sedan klickar i dem i turordning (alltsĂ„ alla pĂ„ en gĂ„ng) sĂ„ kanske den Ă€ndra kommer först och sĂ„ vidare.
    Jag glömde skicka mitt gĂ„rdagens blogginlĂ€gg igĂ„r 😅 jag gjorde allt utom att trycka pĂ„ skicka… nĂ„vĂ€l det blev dagens blogginlĂ€gg i stĂ€llet ☺️
    Ha en fin tisdag kram Ă„sa

    SvaraRadera