fredag, juli 19, 2013

En äkta fäbodstinta!

 Eller vallkulla.
På Skräddar Djurberga Fäbod i Dalarna åt vi en tidig lunch och mötte fjällkor, kalvar och getter.

 Vägen dit var riktigt den "gröna vägen".
Väldigt exotiskt. Betagande vackert.

Och vad tror du vi fick till lunch, då?
Jo, äkta tjockmjölk med hjortronsylt och ingefära.
Tunnbröd med hemkärnat smör och ost.
Kaffe och bulle.

(Ska väl tillägga, att inte alla gillade tjockmjölken (långfil), så det blev mer eller mindre mager lunch för dem. Jag tyckte om det. Jättemycket!)

Idag är det Fredag.
Då ska jag se om jag får tag i den rödspätta som jag jagade igår!
Jag är tämmle glad i fisk, så...
Och så frossar jag i jordgubbar. Det ska man göra så här års. Köper dem från Råda, det är lokalt.

Tacksamhet. Kärlek.

14 kommentarer:

  1. Det ser mysigt ut där ni var! Det var år och dar sedan jag drack tjockmjölk, men hjortronsylt det äter jag oftare "ler". Det är gott! Tunnbröd som kommer direkt från en bagarstuga är gotigottgott ☺
    Tänk vad du får vara med o uppleva!!
    Somarkram ♥ ♥ ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Gudars.... För mig var det läckerheter!
      Oh, jag fick uppleva SÅ mycket, och så mycket mer än jag anat, trots att jag höll ett digert program i min hand från start.
      Sommarkram! ♥

      Radera
  2. Tjockmjölk fick jag när jag var fem år och fick ett getingstick av en stor rackare och på den tiden trodde mormor att mjölk var motgift getinggift! Spenvarm och tjock, flera glas och efter det dricker jag inte gärna mjölk! Men din resa skulle jag så gärna vilja göra! Nu har vi bokat ett hus på Idre fjäll i två veckor i slutet av sommaren, så lite fjällvärld får vi uppleva snart!
    Sommarkramar från sydkusten där det idag är mulet, men vi hoppas på att solen tittar fram under dagen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, jag fick också tjockmjölk när jag var liten. Mina föräldrar hämtade lite att "sätta" när de besökte bondgård i Västmanland.
      Ja, fjällvärlden är annorlunda och så vacker!
      Sommarkram!

      Radera
  3. Det ser rigtig hyggeligt / idyllisk ud Gerd. Ønsker dig en god fredag:) Knus Hanne Bente ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, får ut i solen nu. Kram! ♥

      Radera
  4. Långfil har jag aldrig ätit, men jag inbillar mig att det är gott, för jag gillar ju alla annan sorts fil och yoghurt.
    Hoppas att du får tag i den där rödspättan, fisk är väldigt gott och jag längtar efter flundra!!
    Jordgubbar har jag fått avstå från i sommar och det är jättetrist, men de passar in när man äter waran.
    Ha en skön fredag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, långfilen är lite kul att äta! Den är seg och man får nästan vira runt den på skeden.
      Rödspättan fanns och är uppäten dessutom, gott gott.
      Tack, dagen blev så bra, så. Kram!

      Radera

  5. Åh fick du hjortronsylt? Gud så gott.....

    Fina bilden och kon var så nära att den kunde nära på svälja din kamera, hi hi...

    KrameLuttarOchDetGårJätteBraAttSkickaInBilderMediPhone

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hjortronsylt, det är mumma, det! Synd att det är så dyrt att köpa.
      Haha, kossorna gick tätt omkring, de var väl vana vid turister.

      KrameLuttarKanskeFårTränaPåBilder♥

      Radera
  6. Som uppväxt i Dalarna: Jag älskar filbunk! Åt det varje dag på sommar´n - med lingonsylt och uppbrutet hårt bröd. Fanns inga flingor på den tiden. Man kunde hålla opp skeden och få långa trådar (som smält ost) och linda runt.

    Ruth i Virginia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, då är du van, du dalkulla Ruth!
      Nej, jag hade nog inga flingor heller, var nog bara till gröten.
      Kram på dig, Ruth!

      Radera
  7. Åh, så vackert! Det ser ut som en saga... Kramar! ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var som en saga, och vädret betyder mycket!

      Radera