lördag, december 20, 2014

Min fiskgryta

God morgon, lördag!

Väderprognosen idag är soligt och 4 plusgrader.
Lyssnar just nu på "Lördag med Lisa", så mysigt.

Detta åt jag igår kväll. Detsamma åt jag i onsdags. Och en rejäl portion finns det i frysen.
Så gör jag ibland när jag lagar mat, speciellt om det är tidskrävande. 
Min tallrik, alltså min gryta.

Receptet lyder så här:

Fransk fisksoppa
 1) Skala och hacka potatis, finhacka lök, strimla fänkål och morot.
2) Fräs grönsakerna i smör några minuter och häll över tomatsoppan.
Smaksätt med saffran, låt allt koka upp och puttra i femton minuter eller tills potatisen är nästan färdig.
Smaksätt med salt och peppar. Dela fisken i mindre bitar och lägg ner i soppan. Låt allt bli varmt.
3) Blanda majonäs med finpressad vitlök.
Servera soppan med ailolin och toppa gärna med färsk timjan.

Ingredienser (4 pers)
2 st Kelda mild tomatsoppa
4 potatisar
1 morot
1 gul lök
1 fänkål
0,5 g saffran
2 dl majonäs
1 vitlöksklyfta.

Jag använde mig av färsk lax, men det går säkert lika bra med selleri, nej, jag menar torsk eller nåt.
Och jag modererade receptet något och använda bara 1 Kelda, så det blev mer en gryta. Tog 2 potatis och 2 morötter och 350 gr fisk. Fem vitlöksklyftor och kryddade extra med gurkmeja och hottade med Tabasco.

God aptit och trevlig lördag!

34 kommentarer:

  1. Tack för inspirationen! Nu löste du ett av dagens problem. Min lust att laga mat
    har varit lite minimal sedan flytten! Vilken vacker dukning!
    Önskar dig en fin lördag!
    Kram M.E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lusten varierar här också, så det är bra att göra minst dubbla portioner för mig.
      Tack och kram!

      Radera
  2. God morgon ja här sitter jag med kaffet o kan inte tänka på mat då magen inte är i ordning men det ser gott ut så en dag så :) ja här är det ingen sol utan ösregn önskar dig en skön lördag kramen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var väl ingen frukostinspiration, men dagen är lång...
      Tack och kram!

      Radera
  3. Låter inte dumt alls! Jag tycker mycket om fisk och gör en minnesanteckning om detta. Fast fänkålen kommer att utgå ;-)

    Kram och god morgon!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar fisk, och ävenså konstiga kryddor och ingredienser.
      Tack och kram!

      Radera
  4. Det där låter som en alldeles perfekt lördagsmiddag!
    Tack för tips!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det går lika bra på lördag som fredag.
      Kram!

      Radera

  5. Tack för receptet det skall jag prova....

    Kram ♥

    SvaraRadera
  6. 4 MINUSgrader här idag! Brrrrr! Blir tydligen en grön jul därhemma
    hos dej. - Fisksoppa har jag aldrig lagat, men din variant skuille jag
    kunna tänka mej. Dotterns lentil-soppa, kokt på rökta fläskben, blev
    jättegod. Det är definitivt soppväder! Sköt om dej!

    Ruth i Virginia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får väl se hur julen ser ut. Jag ska ju upp till Dalsland, de har då haft snö, större chans/risk för snö där än här.
      Förr så kokade jag soppa på köttben, men det känns som hundra år sen. Men soppa är värmande gott. Jag åt ärtsoppa i torsdags, inte dumt.
      Ha det bra, Ruth! ♥

      Radera
  7. Vi har 2 plusgrader, uppehåll, verkar som om solen kanske tittar fram lite snart.
    Allt låter bra på receptet, utom fisken då.
    Huvudsaken att du tyckte att det var gott.
    Vi gör också så, fryser in och har till en måltid till.
    Hoppas att du får en trevlig helg.
    Varm kram till dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man kan säkert ha detta som enbart grönsakssoppa/gryta eller lägga i något kött.
      Tack, solen skiner så inga sura miner, säger jag och skickar en kram!

      Radera
  8. Visst är det så här man borde göra, och kanske jag kommer i gång nån dag... Men tillsvidare har jag varit för lat för att göra storkok och frysa in :-)
    Ha en jätteskön lördag bästa du <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket hänger på att jag är ekonomisk och vill veta vad som jag stoppar i munnen. Snål, är inget fint ord, haha!
      Tack, finaste du, kram! <3

      Radera
  9. Mums! Den såg god ut. Finns det nå't godare än fisksoppa?! Den går ner hela året, inte bara under den kalla årstiden, medan köttsoppa är nog mera en soppa till minusgrader - tycker jag iaf.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, fisk passar alltid. Jag älskar fisk.

      Radera
  10. Fisksoppa är så himla gott. Jag brukar laga efter ett liknande recept men nästa gång kanske jag prövar ditt.
    Ser gott ut med den där saffransfärgade tonen.

    Kram och trevlig helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag gillar saffran också, och även gurkmejan, båda gör soppan gul.
      Tack och kram!

      Radera
  11. Det l åter som ett recept värt att prova. Jag älskar fisk och fiskgrytor och med aioli kan det aldrig bli fel.
    Trevlig helg!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var jättegott, tyckte jag.
      Tack och kram!

      Radera
  12. Det såg gott ut! Och visst är det praktiskt att göra mycket som man kan frysa in. Bekvämt att bara ta upp och värma på om man har ont om tid.....Eller inte har lust att laga mat :)
    Kram och trevlig dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är så jättepraktiskt, tycker jag. Förr i tiden var mina recept alltid på 8 pers, för vi var 6 i familjen och ibland hände det att vi hade sommarbarn också, då blev vi många!
      Tack och kram!

      Radera
  13. Detta recept ska jag definitivt prova på att laga till:) Lördagskraaaaaam!

    SvaraRadera
  14. Matlådor är bland det bästa som finns, gör nästan alltid dubbel portion när jag lagar mat för att få en matlåda över! Fast då jag har liten plats i frysen så måste ofta samma mat ätas upp löpande under samma vecka... vilket kan bli ganska irriterande! Haha! Men grytan såg god ut!

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker inte alls det gör något om man äter samma mat två dagar i rad, heller! Inte alls. Man kan ändra någon liten detalj, om man vill.
      Men, man tycker olika. Kram!

      Radera
  15. Ser jättegott ut!
    Ofta fastnar man i samma invanda recept. Men bloggar är så bra, man får nya tips på allt möjligt.
    Ha en fin fjärde adventshelg!
    Kram ♥

    SvaraRadera
  16. Det ser verkligen supergott ut! Smart att göra så det räcker till flera dagar! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det tycker jag med, när jag ändå så står och jobbar med det. Kram!

      Radera