tisdag, september 17, 2019

Åsle tå

God tisdagsmorgon! Nu ska vi gå på tå. Nej, jag ska visa bilder från Åsle tå och tå betyder i detta sammanhang "allmänning" - här finns Sveriges största samling backstugor och en unik historisk miljö från 1700- och 1800-talen

Det var här de fattiga människorna bodde. Inte jordbrukarna, de var förmer, utan skomakaren, skräddaren, urmakaren, orgelbyggaren. Kvinnorna städade, bakade, sydde, lagade mat åt folk på kalasen. Födde sju till åtta barn och de kanske bodde och sov allihop - vuxna och barn - i köket. En del var halta och lytta, men man tog hand om varandra. Och starka drycker förekom.Ja, då har vi gått Tågatan fram. Denna byn har många besök och det kommer folk från Amerika för att hitta sina rötter här.

Detta besök hade onekligen väldigt mycket med Vasa Orden av Amerika att göra, som värnar om kulturen. Ett mycket intressant besök!
Ljus och kärlek

10 kommentarer:

Anki sa...

En trevlig plats där vi varit flera gånger. Jag älskar att gå runt där - både inne i stugorna och i utemiljön - så intressant!
Tack för bilderna ... kul att återse!
Ha en fin dag!
Kram

Ami sa...

Det ser verkligen idylliskt ut, men jag kan tänka mig att det inte var så trevligt att bo så på den tiden!
Kram

znogge sa...

Vilken intressant plats att besöka. När jag tittar på bilderna så ser stugorna nästan idylliska ut men jag vet att verkligheten var en helt annan.

Kram och ha en härlig tisdag!

Unknown sa...

Är där ibland då vår dotter bor på vägen ner till byn, barnen går i Åsle skola, riktig bullerbykänsla.

Ingrid sa...

Jag undrade verkligen vad det där Åsle tå var för någonting. Det var ett uttryck jag aldrig hört förut. Det ser riktigt mysigt ut med de små stugorna. Riktigt intressant!
Det är tur att det finns folk som tar vara på vår historia!
Ha en skön tisdag trots höstrusk!
Kram, Ingrid

Ditte sa...

Väldigt trevligt att komma tillbaka hit igen. Och kulturhistoria är det ju verkligen. Förstår att det blev ett lyckat besök.
Jättefina bilder.
Stor kram!

nalta norrland sa...

Historiens vindslag, vi behöver alla en påminnelse om hur det var förr... allt var inte bättre ;-) många for illa å mycket hemskheter hände även om det fanns en speciell gemenskap.

Jag tycker historia är intressant.

kram

BP sa...

Snacka om kulturminne! Så fint att man bevarat det gamla husen och inredningen. Nu var det ju absolut inte bättre förr, allra minst för kvinnorna, men intressant att se hur det varit då.
Vilken toppen idé av Vasa Orden att organisera ett besök där.

PS. Gillar "gräsmattan" på huset i sista bilden. Undrar om det är "originalgräset" från 1700-talet... DS.

Lena i Wales sa...

Här var det längesedan jag var, ca 20 år sedan.
Fint!

Carita Liljendahl sa...

En sådan underbar miljö!