tisdag, november 26, 2019

Medeltida rättsväsende

 Här var min promenadväg fram till Vasa Ordens samlingslokal. Jag gick här i skumrasket och koncentrerade mig på att inte snubbla 😀 Det var ganska skönt ute, ingen blåst och inget regn. Och hem fick jag skjuts.

 Det kom mycket folk på väg fram, men de kom i klungor och jag passade på att fota i mellanrummen. Tomheten ljuger.

Det går inte riktigt att förmedla det vackra som ögat såg. 

Jag tycker det här paret är helt underbart. Förutom Vasaorden är de aktiva dansare och med i en medeltidsförening. Här har de klätt ut sig till dagens underhållande program om Medeltida Rättsväsende. Den som höll föredraget, en pensionerad polis, var klädd som en bödel, men tog strax av sig huvudbonaden.

Rättsväsendet på medeltiden var inte att leka med. Om man inte blev dömd till döden, så kunde man bli av med öron eller näsa, för stöld (!). HÄR! kan den intresserade läsa mer. Egentligen mycket mobbing, om jag får tycka till, i typ skamstraff.

Samma gråa fyragradiga väder idag men till lunch kommer ihållande regn för hela kvällen. Passar bra, för jag har en del att fixa med här hemma.
Önskar en glad tisdag med ljus och glädje och ännu inga adventsljusstakar!

8 kommentarer:

Ditte sa...

Extra fint att tänka tillbaka på den trevliga tillställningen när det är grått och trist ute. Vackra kvällsbilder från din promenad till festen. Ja, medeltidens rättssystem var inte direkt så lättsamt. Bor ju i Stockholm i närheten av en "galgbacke".
Skickar lite sol till dig. Just nu molnfritt och +19 grader.
Stor kram

znogge sa...

Rättssäkerheten var väl inte den bästa på den tiden och många av straffen var väldigt märkliga och omänskliga.

Vilka vackra kvällsbilder du bjuder på.

Kram och god eftermiddag!

En rosa fluga sa...

Fina bilder ,-)
Bäst att kolla var man går, inte lätt att se i det kompakta mörkret.
Så fin header med dig och din dotter ,-)
Ta hand om dig
KRAM Primrose ,-)

nalta norrland sa...

Väldigt fina bilder, gillar kyrkan eller vad den röda byggnaden är.

Bra Du har ögonen med så Du inte ramlar å slår Dig... bryter lårbenshalsen.

Det låter som en intressant kväll.

kram

BP sa...

Din kamera är lika "duktig" i dagsljus som i mörker. Jättefina bilder. Julutsmyckningen är precis lagom tycker jag. Skrattade gott att du förklarade varför e var folktomt på gatan - hahaha! Trodde nästan att du gjorde en "Carita", som ju alltid lyckas med foton utan människor;-)

Här har termometern stigit till 5,6 grader. Duggregn både igår och idag, men hellre det än snö, som dock SMHI tycker att vi ska få på fredag...

Lena i Wales sa...

Låter mycket intressant, men också skrämmande.
Så vackert i upplyst Lidköping!

Gunnel sa...

Ja, rättsväsendet var verkligen annorlunda mot hur det är idag. Jag tycker du är modig som ger dig ut och promenera alldeles ensam på kvällen...eller det är lugnt i din stad? I lilla Åstorp skulle jag aldrig komma på tanken att göra det. Här händer alldeles för många överfall. Kram

Geddfish ♥ sa...

Svar: Klockan var faktiskt inte så mycket, det mörknar ju fort och det var mycket folk ute, jag undvek dem bara när jag tog korten.
Byggnaden på torget är Magnus Gabriel de la Gardies jaktslott, eller numera kallat rådhuset. Ingen kyrka.
Kameran är min Samsungmobil.