lördag, oktober 08, 2011

Hel pink lax i ugn

Detta receptet var ett av dom första som jag hade i min blogg "Geddfish" och avdelningen för "Mat & Dryck"" i Expressen på den tiden, som det begav sig och då var det år 2006.
En bloggare, kallad "Smålandsindian" tog detta receptet till sig och kallade det genast för "Geddfish festlax i romsås".
Igår kväll lagade vi återigen detta recept, som vi gjort flertals gånger under årens lopp.
I stället för romsås, går det lika bra med selleri... äsch, jag menar hollandaisesås! 
Och man kan ha filéer färdigrensade, men vi brukar ha en hel firre på över 1 kg som vi då får rensa på skinn och ben på när den kommit ut ur ugnen och "kallnat" lite. Det blir jättemycket mat!


Lax med romsås (4-5 portioner)
900 gr lax
salt, citronpeppar
grovt salt
SÅS
1-2 dl majonäs
2-3 dl gräddfil
2-3 msk chilisås
några droppar tabasco
finhackad rödlök ½-1 dl
100 gr stenbitsrom
400-500 gr räkor (oskalad vikt)
Bottna en ugnspanna med grovt salt och lägg på laxen med skinnsidan uppåt. Salta och peppra och ställ in i 225 gr ugn ca 15-20 minuter.
Vid servering kan man dekorera med skivor av citron, gurka, dillkvistar och ev. räkor.
Rör ihop majonäs och gräddfil och smaka av. Blanda sedan rommen och de skalade räkorna. Såsen blir bara godare om den får stå ett tag i kylen.
Servera med kokt potatis och sallad.
Smaklig måltid!

15 kommentarer:

Simona sa...

Detta recept ska jag prova. Gillar att testa eller att göra nya maträtter... På tal om Expressen så är det märkligt att bloggen är kvar där fortfarande. Trots att den skulle läggas ned redan i början på juni. Men det kan nog ha varit lika så bra att expressen gjorde som de gjorde för annars hade man ju inte flyttat sitt blogghem hit. Jag börjar liksom bo in mig här nu, hi hi :)
Ha en fin solig trevlig lördag! Kram!

Kaisa ♥ sa...

Åh, frestar du redan nu på morgonkvisten? :-) Detta recept skall jag pröva, om jag nu får till det......
En jättefin lördag men KrameLuttarSomRäckerTillErBåda! ♥

Gerd ♥ sa...

Simona: Jag skrev till en rad, om hel lax eller i filéer, men det begrep du nog... Det är billig och festlig mat - ganska lätt att göra.
Ja, det är väl konstigt med Expressen, dom klarade inte av att avsluta bloggarna, men här är trevligare, jag är också nöjd över mitt Blogghem här!
Kram och trevlig lördag tillbaks!

Gerd ♥ sa...

Kaisa: Ja, pröva, absolut! Det kan du.... KrameLuttenTillbakaFårDuAvMig!

Anonym sa...

Det år vi igår fast jag gör en annan sås som bara består av creme fraiche, stenbitsrom och svartpeppar. Inte dumt alls...

Kram och trevlig lördag!

Gerd ♥ sa...

Znogge: Javisst, är det toppenmat! Och det går att ha en skarpsås till också, på grädde.
Kram och tack!

Anonym sa...

Jag väljer hellre fisk än kött mums..Idag blir det något gottigt här tror jag..Go lörd..Bless

Gerd ♥ sa...

Bless: Oh, vad spännande? Vi själva spånar på Jansson. Kram!

Piedra sa...

Mm, det låter gott, men jag lagar sällan fisk. Idag sålde de laxfiléer på affären, men jag köpte inte, dumt nog. Annars kunde jag lagat Geddfish lax. Kram!

paloma sa...

Mums! Det receptet skall jag spara och göra någon dag! Älskar Lax! Och det såg gudomligt gott ut! kram

Marit sa...

Så gott det ser ut!
Som tur så har jag ätit precis ; )

Ha en trevlig lördag!
Kram

Gerd ♥ sa...

Piedra: Lax är gott, ja all fisk, och nyttigt, Omega3. Kram!

Paloma: Ja, gör gärna receptet, supergott! Kram!

Marit: Ja, det är som när man ska handla, då ska man inte vara hungrig, för då köper man allt...
Trevlig lördag du med, kram!

Kaisa ♥ sa...

Tittar bara över för att se om det finns någon choklad kvar till mig :-) GodnattKrameLuttChoklad♥

Anneli sa...

Ta en tsk tabasco istället,, de blir nog godare =)
Nu är det dags för sängen. Dröm sött o ha en trevlig söndag. Kram kram ♥

Gerd ♥ sa...

Kaisa: Chokladen tog slut..... Kramkram!

Anneli: Tabasco? Jodå, det är starkt. Tack detsamma, söndagen var kylig i morse och blir nog grå den mesta dagen men det går att gå ut iaf! Kramkram!