torsdag, november 15, 2018

Första veckans studieresa i Marocko

God mulen torsdagsmorgon i Sverige!

Borta bra, men hemma bäst, trots allt. I Marrakech ska det bli soligt och upp till 18 medan vi får upp till 10 grader här. Men en underbar upplevelseresa, det har jag fått!

Jag har börjat dagen med att ringa ett av mina försäkringsbolag. Det är inte många kronor jag får ut, det är självrisker till allt. Men kanske lite för trasiga glasögon. Nog inget för sveda och värk, men får vara tacksam att det gick såpass bra. Ett ärr vid ögat, mörbultad i benhinnor lite varstans, mest smärtor höger axel. Det går över så småningom. Tacksam.

 Vi startade första veckans rundresa ifrån Marrakech via Beni Mellal, Fes, Meknés (där jag föll handlöst på trottoaren), Rabat, Casablanca och tillbaka till Marrakech. Utflykten till Essaouira vid havet gjorde vi en annan dag.

Vi bodde på olika fina hotell utefter rutten. Vi löste halvpension, det var smidigast. Då ingick allt utom dryck. Drycken (vatten) var förresten dyr och alkohol gick knappt att få tag i.

I bussen fanns, förutom reseledaren och chauffören. ävensom en "omhändertagande" guide Mohammed från Sahara, helt underbar. Och så "vattenflaskmannen" - tillika den som städade och vaktade bussen (han står till vänster). Alla fyra skulle ha dricks i slutändan - det här är Marocko.
Två poliser fick följa med på bilden, de ser väl trevliga ut!

 Här ser vi Atlasbergen med snö på .

 Här pausar vi vid den vackra parken med vattenfall (brunt och lerigt) i Beni Mellai.


Ibland händer det att det saknas elektricitet, ibland toapapper. Men det går bra med selleri, eller hur?
Haha, mysigt på toa.

 En vy utefter bussresan. Detta är på landet med en del fattigdom och leriga vägar. SÅ intressant att se Marocko från olika perspektiv. Många nya hus byggs i städerna, men folk har inte råd att flytta dit från landsbygden, så husen gapar tomma.

Visst blev jag fin, tredje kvällen, då vi skulle äta middag, haha. Inget konstigt att ha huckle på huvudet, där, jag smälte in bra.

Det blev en salig blandning och kompott av bilder denna morgon. Nu drar jag till tvättstugan med en hel del tvätt sedan resan. Livet är åter normalt och vardag, och lite ömt.

💝 Ljus och Kärlek 💝

10 kommentarer:

znogge sa...

Lite synd att du inte får mer än så från försäkringsbolaget för jag tycker man betalar en hel del i premier. Men när olyckan väl är framme så blir det inte mycket att hänga i granen. Viktigast vara i alla fall att det inte blev värre än så här.

Vilken intressant och spännande resa du har varit ute på så jag ser framemot att läsa mer om det i din blogg.

Kram och välkommen hem <3

Ditte sa...

Välkommen hem!Vad trevligt att lite få ta del av din resa. Hoppas på många fler inlägg. Och visst är det ju helt annat att resa i Marocko i grupp. Jag var ju där och reste runt en del på egen hand och besökte flera platser där du varit. Men att resa i Marocko på egen hand som kvinna gör jag aldrig om. Hemskt!!! Så mycket av det vackra kom liksom av sig för att värja sig just för att jag var kvinna och reste ensam.
Så trist med din skada och om du har betalat resan med kort bör du ha en försäkring där också. Sedan beror det ju lite på vad läkaren i Marocko skrev på sitt intyg till dig. Men har du både reseförsäkring och hemförsäkring kanske fler möjligheter kan finnas. Men tyvärr är ju inte försäkringsbolagen så enkla alltid att ha att göra med. Tyvärr.
Stor kram!

Geddfish ♥ sa...

Det är så typiskt, så. Jag hade betalat med visa-kortet, jag hade extra försäkring med resebolaget, min hemförsäkring och en olycksfallsförsäkring. Men inget som vill betala för sveda och värk.

Men jag är glad att det trots allt gick bra. Och en underbar och händelserik resa, hade jag.

tack och kram 💝

Geddfish ♥ sa...

Tackar!
Jag har många bilder, så det kan bli ett och annat framöver.
Förstår att det inte var någon hit att resa ensam, Ditte. Hade jag absolut inte velat. Eller kunnat. Nu hade jag vänner med mig också.

Flera försäkringsmöjligheter har jag. Men de går i varandra. Nej, har lusläst och kollat. Det blir bara en liten del av glasögonkostnaden.
Stor kram!

BP sa...

Välkommen hem!
Ja, Marocko är Marocko! Har ju varit i Agadir två gånger och gjort utflykter till Taroudant (miniversion av Marrakech) och Essaouira, så din rundresa var ju betydligt mera avancerad. Agadir är ju en större stad, där man får allt även alkohol, förutom sött te med mynta - yuck, som vi alltid fick på landsbygden.
Även el och toapapper fanns. När jag ser dina bilder med levande ljus, minns jag att så var det i Bulgarien på 1980-talet. Där fick man t o m betala 25 öre för ett blad toapapper.
Å man ska ju ta seden dit man kommer. Det gjorde du verkligen med ditt huckle. Du klär dig i huckle, fast blåtiran om jag ser rätt, ser otäck ut. Den är väl gul och grön nu antar jag. Tycker du ska verkligen vara glad över att det inte blev värre skador.
Å på tal om sy utan bedövning så minns jag att jag en fotbollsmatch, där en motståndare sparkade på mitt huvud istället för på bollen som jag redan hade i ett säkert grepp. Hon träffade nedre delen av kinden och insidan sprack strax ovanför undre tandraden. Blödde som en gris. De gjorde inte ont, så jag fullföljde matchen med en handduk i munnen. Sedan blev det Danderyds Sjukhus, där dom sydde fyra stygn utan bedövning. Hade totalt glömt bort incidenten, men din olycka väckte minnena till liv.

Geddfish ♥ sa...

Tackar!
Nämen, skojar du? Fyra stygn utan bedövning på Danderyds sjukhus??
Jomen, visst klarar man det, fast det gjorde svinont så jag skrek.

Jag hade otäcka blåtiror men är nu befriad från det mesta och såret ser fint ut, faktiskt.

Nu natti. Tack.

Ingrid sa...

Visst måste du väl få lite för sveda och värk också och för förstörd? Det skulle vara konstigt annars tycker man.
Du ser ju riktigt piffig ut i ditt huckle.
Kram, Ingrid

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Hemma välbehållen, nästan i alla fall med tanke på det platta fallet, tur det gick såpass bra för dig! Försäkring jaa - nej, så det blir. Roligt att följa med på din resa där du fått uppleva och den fina huvudbonanden är klädsam, jag gillar den!
Tvätta nu varsamt och rör dig behagligt så du får läka i hop :-)
Kram

Geddfish ♥ sa...

Nej, inte ett öre för sveda och värk! Det blir några kronor för glasögon, där värdet skrivs ned till hälften plus då att jag får stå för självrisk 1500 kr.
Haha, jag kände mig rätt bekväm i huckle just du.
Kram!

Geddfish ♥ sa...

Tack, ja jag tar det lilla lugna. Jag behöver läka, så sant.
Kram!