tisdag, januari 22, 2019

Gems Weekly Photo Challenge v4 Bok

God tisdagsmorgon i kalla Lidköping! Fast, inte så förskräckligt ändå, det är bara på nollan och mulet. Jag ska ta mig iväg och ut ett par gånger idag, så ingen rädder för vargen här.

Veckans ämne i Sannas roliga utmaning om ord och hur man fritt kan tolka dem, det är BOK.
Bok, kan ju betyda både trädet bok och en läsbok.

 Jag börjar med en bok som vi kyrkvärdar förärades som en julklapp för något år sedan, närmare bestämt 2014. Skara domkyrka firade 1000 år med pompa och ståt och mycket sång och musik. Jag var med och sjöng i gospelkören där.
En jättefin historisk bok med bilder från Skara stift. Jag kan inte påstå att jag läst boken men väl bläddrat en hel del och läst nåt ord här och var.

Den andra boken är en illustrerad Familjebibel från 1945, som jag ärvt från min fars sida. Den innehåller Gamla och Nya testamentet och även de Apokryfiska böckerna, alltså är bokantalet 77.
Det kan alla barn som går i söndagsskolan!

En bibel, ärvd från min mors sida, från 1864. Sliten, nött och välläst. Den innehåller Utläggning över Konung Davids Psaltare med 464 betraktelser (långa) av Johan Arndt. 
Min morfar fick denna som en gåva från sin far, alltså min mors farfar gav denna bok till min mors far.

Den är förstås skriven med gammal skrift, vilket jag klarar av att läsa. Det tar bara lite längre tid.

Jag har även i min ägo en liten bibel från min mormor Edla, född 1882. Hon fick den i söndagsskolan och boken innehåller Nya Testamentet och Psaltaren. 
Tankarna sätter igång. Jag träffade aldrig min mormor. Hon dog 1918 tillsammans med yngsta barnet Elisabeth 10 månader, i spanska sjukan.


💝 Ljus och Kärlek 💝

18 kommentarer:

Ditte sa...

Vilka spännande gamla biblar. Och extra roligt med deras historia också. Kan tänka mig att boken från skara stift är fin att ha som uppslagsbok.
Intressant tolkning av veckans tema.
Varm kram

Vilt og vakkert sa...

Heisann, mye trist forbindes med arv, men også en god følelse av å høre til.... ha røtter i familiehistorien!
Jeg har også en gammel bibel som jeg fikk av en tante, er ikke sikker på når den ble utgitt, for jeg har en pause på jobben nå - og kan ikke sjekke, men gammel er den, et arvestykke der alle fødsel- og dødsdatoer for mine tanter og onkler er sirlig notert.

Takk for en hyggelig kommentar hos meg ;:OD)

Ama de casa sa...

Här var det en väldigt synlig röd kyrklig tråd på temat - snyggt jobbat! :-)

znogge sa...

Böckernas boklyftes fram här! Roligt att ha kvar gamla biblar när man känner till historian bakom och vem som ägt dem.

Kram och ha en fin tisdag!

Anki sa...

Fina gamla familjebiblar ... och intressant familjehistoria.
Tack för det Gerd!
Kram

"LillaSyster" sa...

Vilka släktklenoder du har. =)

byblixtra sa...

Wow, 1000-års firande! Här kommer vi dragandes med Boden 100 år. ;-) Det är ju en yngling i sammanhanget. Men så fina och vackra gamla böcker du har.

Vilt og vakkert sa...

hei igjen, da måtte jeg jo sjekke den gamle Bibelen min også, den er fra 1886! Utvida innlegget mitt med noen av de gamle jeg har... etter inspirasjon fra deg ;:OD)

BP sa...

Skrattade gott åt din text till boken om Skara stift - hahaha! Ta boken som "coffee table"-bok:-)))

De gamla biblarna är verkligen nötta och har gulnat, men ändå inte så farligt med tanke på hur gamla de är. Åsså fick jag lära mig nåt nytt igen apokryfiska evangelier. Japp jag googlade apokryfisk. Åldrig hört ordet förut. Blogglandia är en databas, helt klart!

Ett toppen bidrag till temat!

BP sa...

Svar: Vet att jag har diskbråck och benskörhet. Skolios är väl samma sak eller. Har ingen aning. Googlar inte sjukdomar, för då dör jag nog innen jag hittat svaren...

Du och jag har ju ungefär samma kroppar och vikt. Du har skov, men det har inte jag alls. Bara värk som blir värre och värre för varje dag. Okej, jag har ju "jobbat för det". Fegade ur en operation 2013. Får väl skylla mig själv då. Men jag hatar att min livskvalitet har minskat rejält...

Musikanta sa...

Fantastiskt att du har kvar så gamla biblar. Ja, hade man inga andra böcker hemma så hade man i alla fall Bibeln och Luthers katekes - det har jag läst i de historiska romanerna som jag håller på med just nu. Fyra böcker av Margareta Gustavsdotter. Är imponerad över att du kan läsa frakturstil. Jag tycker det är väldigt svårt.
Kram från Ingrid

KajsaLisa sa...

Vilken klenod. Jag har själv en massa Stockholmsböcker, men som du säger man läser dom inte från pärm till pärm.

Paula sa...

Det är något speciellt med gamla familjebiblar. En fläkt av en förgången tid, dessutom så sköra och vackra.

Mascha sa...

They are really treasures, these books.
Greetings from Germany :)

Stare Ström sa...

Så trevligt med gamla böcker som går i arv.

Violen sa...

Gamla ärvda böcker, vilka skatter du har!
Trevlig helg!

Helén sa...

Jag har några gamla biblar också och det är intressant att försöka föreställa sig dem som läste i dem och hur de levde då. De är vackra att se på så jag har några framme som dekoration men texten är svår att läsa tycker jag.

Carita Liljendahl sa...

Riktigt gamla fina böcker - bra bidrag!