tisdag, november 19, 2019

Emigrantafton med Vasaorden i Lidköping

Nu ska jag ta mig an söndagseftermiddagens trevliga engagemang. Jag börjar med dansen, som i verkligheten kom i slutet av aftonen. Den piggade verkligen upp, full fart och fläng.

Självklart var det Lindy hop! som härstammar från USA och faktiskt har svensk anknytning. Det sägs att när Charles Lindberg 1927 flugit (hoppat) över Atlanten från New York till Paris, så uppstod namnet Lindy Hop för dansen som dansades på gatorna i New York. 

Det var svårt att komma till att få ett bra foto på alla dansare och de var några fler än som syns här. Dessa dansare är från Lindy Hop, Lidköping.

Ett försök till att visa något från hur man söker sina amerikanska släktingar "over there", som kanske hette Anders Andersson när de flyttade från Sverige och nu heter Andrew Lidköping, vem vet.

Vi var många intresserade som samlats och fick lyssna på både välkomst- som supémusik av lokalt band och trevliga berättelser om emigranternas historia. Visste någon att de flesta emigranterna kom från Tyskland? Jojomen, följt av Polen, England, Skottland, Frankrike, Italien, Irland, Holland, Tjeckoslovakien, Norge och så Sverige. De flesta p.g.a. fattigdom och svält.

Föreningar bildades snart i USA, ordenssällskap följde efter, Vasaorden, sångkörer m.m. Vasaorden stiftades 1896 och kom till Sverige som Vasaorden av Amerika och innefattar även Kanada. Vänskaps- och kulturutbyte med svenskättlingar over there pågår.
Detta var i stora drag och med hjälp av fusklapp.

Vi fick jättegoda kycklingbaguetter och till detta kaffe och varsin god hembakad kaka.

Ett ljudligt exempel på Lindy Hop! Verkade väldigt kul!

Idag är det mindre kuligt väder, d.v.s. okul med regn. Så var det igår också och i förrgår, ja.
Men gospelövningen var desto kuligare, mycket juligt i den.
Ljus och Kärlek

8 kommentarer:

znogge sa...

Vilken trevlig och intressant söndagseftermiddag det blev. Perfekt avrundning på helgen. I dag har vi gråare än grått som det nästan varit hela november...

Kram och ha en bra dag <3

Ama de casa sa...

Verkligen en trevlig och lärorik tillställning!
Vi har åkt runt en hel del i dom mer svenskrika trakterna i USA och det är alltid lika kul att se hur dom värnat om sitt ursprung :-)

Ha en fin dag!

Ditte sa...

Vilken trevlig tillställning! Och med ett varierat program! Lindy Hop är kul och jag brukar se det i Stockholm då och då på uppvisningar. Verkligen fart och fläkt.
Att de flesta som emigrerade till Amerika kom från Tyskland, tätt följt av Polen och England visste jag. Och från Sverige var det också väldigt många som emigrerade som kom från Värmland.
Kul med detta vänskaps och kulturutbyte.
Stor kram och trevlig tisdag

Gunnel sa...

Intressant att få veta mer om sina utvandrade släktingar. Tur det finns hjälp att få för det är nog ganska snårigt att hitta annars. Kram

BP sa...

Det var intressant läsning. Kollade din länk (såklart) och Lindy Hop som jag aldrig hört talas om är samma sak som jitterbug. Själva musiken - då tänkte jag på singel- och LP-skivor som spelades på hederliga skivspelare på 1960-talet - nostalgi:-)
Sedan var det helt nytt för mig att de flesta emigranterna kom från Tyskland. Det visste jag inte. Trodde att det mest var italienare och irländare som sökte sig till USA. Tänk så mycket man lär sig...
Tack för ett toppen inlägg:-)

PS. Åtta grader, några timmars sol och nu sju grader och regn. Men jag klagar inte -än. Hellre de än trettio centimeter snö och minusgrader;-) DS.

nalta norrland sa...

Intressant. Jag hade gärna följt med Dig denna afton :)
Att tyskar var överrepresenterade som emigrant till USA hade jag ingen aning om.
Min mormors släkt, ja typ alla hennes mammas syskon förutom mamman flyttade till Kanada nån gång så där i slutet av 1930.
kram

Ingrid sa...

Det är spännande att följa släktträden i USA. Det finns nog nästan ingen gotlänning som inte har några anförvanter som emigrerat dit. Över 12.000 utvandrade i slutet på 1800-talet/början på 1900-talet. Däribland min svärfar och hans två bröder.

Det låter som om det var en trevlig och lärorik fest!
Kram, Ingrid

Susjos sa...

Tror jag såg några dansa just lindy hop här på hotellet häromdagen, fast får kolla in din video!
Hälsningar från ett soligt Gran Canaria!!!
Kram