tisdag, maj 19, 2020

Uttal av J i början på ort

 Här kommer ett gäng med bilder från Örthagsparken i Lidköping. Det är en stor park, så här brukar det vara Midsommarfirande på de gröna backarna.
Det brukar vara firande på fler håll, det finaste är kanske ute på Läckö slott. Men sånt är kanske nedstängt i år.

 När rhododendronen kommer igång, så är det ett rikligt blommande på dessa buskar.

Den här parken ligger i Gamlestan, så det är en bit ifrån mig.


Så till lite språkkunskap. Jag läste någonstans från mina hembygder att någon påtalade stavningen av det uttalade J i början på ord. Intressant, för svenskan är svår och inte konsekvent.

Exempel på ortsnamn: Ljung, Jung, Ljur, Ljursered, Hjulsered, Hjultorp, Djurgården. Så kom jag på Gönäs och mitt namn Gerd och verbet gjorde. Visst är det konstigt? Någon som kan förklara?

Idag blev det ingen mysig frulle på balkongen för det är igenmulet. Men hoppet står till lunchen. Kan finnas sol lite senare.
Nu måste jag till Apoteket - värsta smittspridaren, då mitt närmaste är ett jourapotek. Men jag ska kolla inne i stan, måste ha ögondroppar.

Tisdagen är startad, ljus och kärlek!

14 kommentarer:

Ama de casa sa...

Svenskan är verkligen ett komplicerat språk med fler undantag än regler som det verkar. Ändå är svenska ett så himla enkelt språk tycker jag. Konstigt det där ;-)

Hoppas du får tag på dropparna utan att behöva trängas!

En rosa fluga sa...

Vackra bilder ,-) Lidköping är vackert det måste jag säga, har aldrig varit där men jag ser ju på bilderna ,-)
Ja undrar varför ett L, H började ett ord och inte uttalades. Skulle vara intressant att veta.
Om det inte bara var för att det såg finare ut ,-)
Hoppas du får tag på dina ögondroppar på ett säkert sätt, finns inte hemleverans? Eller måste man handla för större summa.
Ha det jättefint, hoppas du kan ha lunch på balkongen ,-)
KRAM Primrose ,-)

Susjos sa...

Svenskan är inte lätt, förutom för oss svenskar! Hihi! Har heller inget svar på din fråga om J.
Hoppas det går smidigt att få tag på ögondropparna idag! Och att solen tittar fram!
Kram

Geddfish ♥ sa...

Jag såg att Apotea.se har snabb leverans och så lite som ögondroppar går till brevlådan direkt. Tack Primrose att du fick fart på mig! Kram

Biggeros sa...

Hoppas att du får sitta på balkongen till lunch. Såkkart måste du ha dina droppar men jag förstår att du tycker det är jobbigt att gå dit pga smittrisken.
Ja, du det där med svenska ord som låter likadant men stavas olika. För svenskfödda är det inget problem men för utlänningar som ska lära sig svenska språket. Jag tycker att spanska gramatiken är ologisk.
Ha en riktigt bra dag <3
Kram

znogge sa...

Man behöver titta på vad eller varifrån orterna har fått sina namn för att förstå stavningen.
På vårt apotek var det väldigt väl ordnat men på ett jourapotek riskerar man att möta väldigt många baciller.
Hoppas det blir en stund på balkongen även i dag. Här finns det inte en chans till sådan aktivitet.

Kram och god tisdag <3

Ditte sa...

Visst är svenskan knepig att stava och här hänger jag på Znogge vad gäller förklaring till stavning men även den här länken kan ge förklaringar till annan speciell stavning där ord uttalas med j men kanske stavas med g, dj,gjhj, eller lj.
https://spraktidningen.se/artiklar/2012/10/darfor-stavar-vi-sa-himla-konstigt

Tack för det trevliga och vackert grönskande besöket i Örthagsparken. Här har jag aldrig varit men däremot en del ute på fina Läckö.
Vi har helt ok väder idag så frukost, med kofta på intogs på balkongen.
Hoppas solen tittar fram hos dig senare.
Stor kram

Anki sa...

Så vackra bilder från parken i din stad!
Visst är det knepigt med svenskan och stavningen, men jag tror Znogge har rätt - man måste veta vad namnet syftar på och var det är. Svårt för oss svenskar och det måste vara ännu svårare för de som kommer som invandrare hit.
Ha en fin fortsättning på denna tisdag!
Kram

nalta norrland sa...

Svenskan är tydligen ett av världens svåraste språk... ja inte enligt oss infödda svenskar för nog tycker jag finska och kinesiska känns oerhört svårt.
Pratade med en bekant häromdagen om vår norrländska förmåga att sätta o framför diverse ord, som till exempel olerigt, jo men motsatsen till lerigt måste väl vara olerigt ;-)
Och har Du hört att hunn låt håre :D

Skönt Du fick fatt på ögondroppar utan att behöva besöka Apoteket.
Jag var på Apoteket idag å där var bara jag å de två som jobbar där... klockan var strax efter halv 4.

kram

BP sa...

Om du som svensk ställer den frågan, så kan du kanske föreställa dig hur svårt det måste vara för en utlänning att lära sig svenska. Såg att du har fått hjälp av Ditte med en länk, som jag faktiskt också ögnade igenom.
När jag såg dina exempel kom jag helt osökt att tänka på psoriasis, där man ju inte uttalar p:et, konstigt nog varken på svenska eller engelska.

Apotea.se - en räddare i nöden:-) Men du hade nog inte behövt vara rädd ändå, för här är apotek och vårdcentraler det mest folktomma platserna du kan tänka dig just nu.

Å nej, inget balkonghäng här heller, fy så kallt det var. Å solen lyste med sin frånvaro i stort sett hela dagen.

Freedomtravel sa...

Alltså, stavningen har väl att göra med hur ordet uttalades förr. Dvs från början sa man väl "Djurgården" med hörbart d, men så har man blivit slarvigare med tiden och till slut blev det bara "j". Det kanske krånglar till stavningen idag, men det gör det ju lättare med förståelsen mellan språk. Djur heter ju t.ex. dyr på norska och danska. Vi har alla kvar ett "d" som gör att man fortfarande ser likheten. Om vi hade skrivit "jur" hade det ju varit svårare. Jag pratar ju isländska och då är jag ofta glad att kunna se kopplingen. Hjul heter t.ex. "hjól" på isländska och då uttalar man "h" :)

Gunnel sa...

Jag försöker undvika apotek. Som tur är så kan min dotter fixa det åt mig, men jag beställer en hel del från Apotea. Fast nu har ögondropparna jag använder varit slut hos tillverkaren en lång tid. Undras om vi kan skylla på Coronan för det med? Kram

Veiken sa...

Vi har beställt medicin från apoteket.se och hoppas att den landar hos oss idag eller i morgon. Vi använder oss alltid av apoteket.se eftersom det är statligt. Den lilla vinst som blir hamnar i statskassan och inte på Caymanöarna eller liknande skatteparadis!
Midsommarfrande kommer säkert att bli en annorlunda historia i år, men det kan bli trevligt i alla fall!
Kram

Lena i Wales sa...

Vilken fin park.
Lidköping har verkligen sina små pärlor.
Intressant med språk. Jag tycker det behövs en ny stavning i många språk, varför "jöra" det mer komplicerat är nödvändigt.
Däremot är det annorlunda med namn, fast även de kanske bord ses övar. Känner det som stavar Göran som Jöran och Per som Pär.
Ha det bra Järd!