lördag, juni 06, 2015

Sveriges Nationaldag 2015

God morgon, lördag!

Lite svalare idag, men solen kommer, kort stund efter nattens regn. Sen mulnar det på och kraftiga skurar väntas på förmiddagen. Därefter uppehåll och mulet, stor sol till kvällen!

Men igår var det en kanondag, jag njöt verkligen och var ute till max. Solade på balkongen, gick en runda plus cyklade två svängar.
Kortet är taget uppe på Kinnekulle, det får representera svenska dagen. Katten där på förstutrappen, gult hus och ladugården och grusvägen.


I radion har man denna veckan pratat mycket om fattigdom. Kvinna från Mariestad har inte pengar att lösa ut livsviktig medicin, och en man ifrån annan ort har bara råd att äta varannan dag, för att kunna betala sonens mat och skolskjuts. Och ingen får hjälp. Men nu har privata börjat engagera sig KLICKA!.
Svårt att tro att detta är Sverige.

Idag har jag flera alternativ att fira denna nationaldag. Jag får se vad min inre röst och vädret föreslår.
Det är tårtkalas på Rörstrands, det är invigning av nyrenoverad Källstorps vandringsled (där både min man och jag plus sedermera jag själv har gått flitigt) och så firande i Stadsparken.

Firar du nationaldagen och i så fall hur?

Jag lagar ekologisk skrädmjölsgröt med banan idag. Kaffe.

♥ Ljus och Kärlek ♥
Detta är mitt nittioåttonde inlägg av hundra till #Blogg100

32 kommentarer:

TantGlad sa...

God morgon fina vännen!
I går var det en fantastisk dag och kväll. Som man njöt. Solen.....grannens ungar var ute och spelade boll, en gräsklippare väsnades....oj, det var ju våran haha. Min gubbe var det som motionerade lite med gräsklippan. Men...vi får köra lite mer gräsklippare i dag. Vi har en STOR tomt.
Fin bild gerd. Fin fin.
Det är sååå synd om människor tycker jag , som lever i fattigdom trots 2015. Vad är detta? Ska det behöva vara så här? Alla vill väl kunna leva någorlunda skäligt.

Hmm...vad ska en hitt på i dag då? Ingen fara. Hos mig finns det massor av jobb. Dessa nationaldagar ÄR planteringsdagar för mig. Ska göra mig en repa till ljustorps trädgård. Trevlig personal. Är lite av stamkund där hehe. Jag plockar blommor och gubben bär ut tills bilen är proppfull. Åsso åker jag hem med blommorna, och så vänder jag för att fylla på lite till. Ja sån är hon TantGlad som bara ääälskar blomster.

Ha nu en jättefin dag min vän. Sitter med huvve full av slingor ljust nu. Man måste ju se lite sommarfräsch ut. Åsso har vi bena då....raka dem. Måla tånaglar, fingrar........name it! Äh, det blir nog bra.

KRAMELIKRAMKRAMKRAM.

Bara vara jag sa...

Det ska inte vara sådan fattigdom i Sverige, men det är och allt fler drabbas. Har också varit i den sitsen då jag ej kunnat köpa medicin, gå till läkare, tandläkare haft råd att köpa vettig mat. I stället har jag fått vara uppfinningsrik för att få mat att räcka till för hela familjen och ha råd att bo osv. Min f.d bidrog aldrig med pengar för hushållet. Jag har idag inte mycket att hurra för till inkomst, men jag har råd att äta mat och försörja mina barn och bo vettigt även om det ej är i lyxklass... Jag ska idag ut och kolla vad som händer på nationaldagen, men regnar det som risken är när jag tänker bege mig tror jag nog att hemmavid är att föredra. Kram ♥

Geddfish ♥ sa...

Gomorron vackra vännen! Och kan du bli finare? Jo, man kan vårda sig, det försöker jag också. Viktigt.
Igår var det underbart, idag tar jag det som det kommer. Lockar inte att köa för kaffe och tårta kl 10 då vädret beräknas strila ner som sjuttan. Men, inget att mista, kanske. Sen tar jag sats för nästa idé, också väderavhängigt.
Du gör rätt i att förgylla ert hem med blomster!
Blir så glad över dina rader här ♥
Tack och Kramelikramkram ♥

Geddfish ♥ sa...

Jo, jag kommer ihåg hur du hade det, fina du. Vet att du kämpat. Nej, det är inte klokt att "vanliga hederliga" människor inte ska ha råd till det mest nödvändiga. Så kan Sverige skicka iväg pengar till okända... man ska värna om de egna. Det är väl så självklart att vi ska kunna äta oss mätta och gå till doktorn, lyx är inte alls nödvändig.
Dagen är väderberoende, det håller jag med om, och hemmavid är också gott, finns underhållning på TV.
Kram ♥

moi sa...

Nej, jag firar inte nationaldagen på nåt speciellt sätt.
Jag sparar krafterna till midsommar istället.
Om inte regnet hade vräkt ner hade jag förmodligen jobbat i kolonin idag också.
Få se vad det blir istället....
Kram

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

I Norge säger en gratulerar med dagen på nationaldagen; så jag gör det samma till dig!
:-) Bilden du har är passande!
Jag firar inte, några år tog jag barnbarnen med ut i stan för firandet. Jag tackar också för goda länken,tänkvärd och nödvändig. Vi har mycket nyfattigdom i vårt land och det lär nog öka på. Trevlig dag till dig!
Nationell kram ;)

Geddfish ♥ sa...

Jag har bott nära norska gränsen, så jag kan faktiskt lite norska (1,5 mil från Kornsjö).
Jag tyckte länken passade bra idag, vi kan tänka till lite, då vi är stolta över Sverige, alla har det inte bra, utan rent förfärligt.
Nationell kram!

Geddfish ♥ sa...

Tänk, så väderberoende vi är! Hade vi bott i Spanien, hade vi inte tänkt på samma sätt. Men gått miste om mycket annat. Du älskar ju din koloni, exempelvis, härligt!
Kram!

Semester & Mat sa...

Inte så mycket speciellt firande här, eller om det var därför mina föräldrar samlade ihop sina barn och bjuder på lunch?
Vädret hade kunnat varit trevligare, regn i luften...
Kram

Geddfish ♥ sa...

Det var väl en fin idé att bjuda alla barn på lunch denna dag! Absolut.
Vädret, ja. Här föll min föresats om att dra ner på stan för utefika. Spöregn.
Kram!

Comsi comsa sa...Firar inte men observerar dagen.
Hoppas du får en trevlig dag trots regn.... KL ♥

Veiken sa...

Man blir ju helt förskräckt över hur vissa har det i dagens Sverige. Vart tog det så kallade folkhemmet vägen, där alla brydde sig om grannen!
Nu får de fattigaste och pensionärer betala mer skatt än de som har trygga arbeten vid lika inkomst! Enda landet i världen där de som har får bidrag! :( Kram på dig!

Ama de casa sa...

Jag tror jag ska fira nationaldagen med att ta ett premiärdopp i havet :-)

Anonym sa...

Jag tycker det är hög tid att se över hur resurserna fördelas i Sverige. Som det är nu är det inte ok...

Kram och trevlig nationaldag önskar jag dig!

marilyn sa...

Kikar in lite snabbt innan jobbet kallar. Kan tala om att här i Skåne väcktes jag av åskväder och klibbigt väder. Ha en fin dag!

D sa...

Jag har också följt debatten om "nyfattigdomen " i Sverige och blir illa berörd. Tycker precis som Znogge att det är dags att snarast se över hur pengar används.
Vad gäller nationaldagen så firar jag den inte direkt. Känns som en något konstruerad dag där det inte är klart varför den firas. Finns lite olika anledningar...
Men alla dagar som kan firas är förstås trevliga.
Jag är uppvuxen i Norge och där firas den den 17 maj och anledningen till den dagen är ju klar.
Här är himlen blå och solen skiner så de svenska färgerna är framme.
Hoppas det blir bättre väder hos dig under dagen.
Kram!

Geddfish ♥ sa...

Jag trotsade regnet och har varit på kaffekalas utomhus!
KL ♥

Geddfish ♥ sa...

Skriver under på varenda bokstav.
Kram!

Geddfish ♥ sa...

Gör du det, lyckans ost ;)

Geddfish ♥ sa...

Nej, absolut inte OK, förskräckligt!
Tack o kram!

Geddfish ♥ sa...

Ojoj, ja ingen höjdare här än heller. Väntar på solen.
Tack detsamma!

Geddfish ♥ sa...

Vädret kan man inte göra något åt, bara hoppas.
Fattigdomen kan vi inte heller göra så mycket åt, om inte politikerna tar tag i det, vilket verkar svårt, konstigt nog. Att privata ska behöva, när vi bor i Sverige.
Nä, konstlat firande idag, håller jag med dig om. Jag har bara varit ute en sväng till Rörstrands, det är ju eller var, väldigt svenskt, nu är det finskt Iittala i svenska lokaler.
Kram!

Anonym sa...

Tydligen är det Sverige idag inte detsamma jag lämnade! Hemskt!
Vädret borde varit bra för er idag, för vi hade fint igår!
Trevlig Sverigebild, gillar den!
Ha en bra dag!

Ami sa...

Så grön och vacker din bild är. En riktig svensk sommarbild :)
Här firas inte något speciellt, men vi fick bättre väder än lovat. Och det gör absolut inget!
Ha en fortsatt fin kväll
Kram

Geddfish ♥ sa...

Nej, det har säkerligen förändrats. Ja, detta är hemskt. Och så sägs det på nationaldagen att alla i Sverige har det så bra.
Tack o hoppas du fick en bra dag du med!

Geddfish ♥ sa...

Jag tyckte den gjorde skäl för namnet sverigebild.
Det blev ingen större firnig här heller, bara kaffekalaset.
Tack o kram o natti!

BP sa...

Eftersom vädret var ungefär lika dåligt här som hos dig firades det ingen nationaldag här. Den hade nog inte firats med fint väder heller om jag ska vara ärlig - nationaldagen är ju liksom ingen tradition i Sverige och den ersatte ju bara Annandag Pingst känns det som. I Norge,Frankrike och USA är nationaldagen ju "rotad" - å det är en helt annan sak - tycker jag då.

Fenixmonas sa...

Nej, ingen dag som firas, för mig är det fortfarande Svenska flaggans dag. Trevligt hade vi i alla fall då vi var hos pappa och även uppvaktade barnbarn som fyllt år. Kramiz <3

Geddfish ♥ sa...

Jag är gärna med på festligheter och firar, men någon stark känsla för nationaldagen har jag inte. Således avgjorde vädret mycket.

Geddfish ♥ sa...

Håller nog med dig, faktiskt. Kram ♥

Carita Liljendahl sa...

Gillar gamla byggnader som den här.
Ja, ni verkar ha haft mycket regn och rusk... skäms nästan att säga att det inte stör mig om det inte är så jättevarmt, det är skönt med lite blåst i solen också - men hällregn flera dar? Nej tack.
Söndagskram!

Geddfish ♥ sa...

Jo, ingen blir väl helnöjd med vädret. Och är man i arbetslivet så är det skillnad. Likadant om man har inne- eller utearbete. När vi hade husvagn kunde vi dra från det ena stället till det andra, för att leta väder.
Fult att klaga, men mig påverkar vädret oerhört, faktiskt.
Söndagskram!