fredag, december 20, 2019

Fem en fredag v51 - God jul!

Jag börjar fredagen med att lägga ut denna vackra bild, som jag tog i Vadstena i slutet på november. Den finns som mitt omslagsfoto på Facebook, och tänkte att den passar bra så här före jul i bloggen också.

Idag den 20 december, tar jag mig an Elisematildas utmaning! Hon vill veta hur jag firar jul.
 1. Vad gillar du mest med julen? Gemenskapen i familjen. Alla de vackra, gamla julsångerna, psalmerna. Jag är uppväxt med att pappa läste julevangeliet på julaftons kväll innan risgrynsgröten och att gå till julottan tidigt på juldagsmorgon också. Julefrid och skinkmacka.
 2. Hur kommer du spendera årets jul? Hemma hos äldsta dotterns familj och dit kommer även yngstas. Så vi samlas halva skaran just på jul, och jag träffar sönerna efter hand.
 3. När slutade du tro på tomten? Minns inte, men vet att jag var rädd för tomten, så det var säkert tidigt.
 4. Byter du någonsin en julklapp du får? Jag har aldrig haft anledning att byta, det har stämt bra.
 5. Brukar du ha uppesittarkväll? Det har varierat under åren. Men i år blir det så igen. Det är mysigt.
 Jag önskar er alla en fin fredag med ljus och kärlek!

13 kommentarer:

 1. vi läste julevangeliet när barnen var små, så de inte skulle tro att vi firar Kalle Ankas födelsedag...

  SvaraRadera
 2. Så vacker ljusinstallation! Jag var också rädd för tomten som barn, även om jag visste att han inte var "riktig". Det var lite läskigt med den där pappmasken. Kram

  SvaraRadera
 3. Nåt julevangelium lästes inte på mina barndoms jular, men jag minns att det var fint och stämningsfullt ändå :-)

  Ha en härlig fredag du med! Här sitter jag inomhus och fortsätter nog göra det resten av dagen. Jösses vad det blåser där ute!

  SvaraRadera
 4. Jag tror inte att det lästes något julevangelium på julaftnarna när jag var barn och inte senare heller.
  Ha en fin fredag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 5. Vilken vacker bild! Visst är gemenskapen det viktigaste. Julevangeliet lästes aldrig hemma hos oss men däremot såg min pappa och jag alltid midnattsmässan från Rom tillsammans.

  Kram och god fredagskväll <3

  SvaraRadera
 6. Jag är ju ingen direkt julig person men läste dina svar med stor glädje och funderade på vad jag skulle svarat. Låter som att du får den jul du önskar dig och det är ebn fin känsla.
  Förr var vi alltid på Karlberg slott, i kapellet på julotta. Den tog alltid 35 minuter från 07- 07.35 och sedan serverades kaffe och gott bröd i rikssalen och därefter långdans/julllekar som hovpredikant Hans Åkerhielm ledde. Fina minnen och en tradition vi hade från 1959- 2001.
  Idag är inte julen viktig för mig. (Vissa år på 60 och 70-talet var vi i fjällen och då blev det julotta där med häst och släde till kyrkan)
  Jag träffar döttrar och barnbarn ganska ofta så det är inte viktigt att jag gör det just till jul.

  Önskar dig en fin kväll.
  Stor kram

  SvaraRadera
 7. jag kan sakna min barndoms jular när julottan började väldigt tidigt. Pappa och jag var med i körenoch satt på läktaren. då kunde en kolla in alla som var i kyrkan under offergången. samvaron med familjen och julmusiken är viktiga komponenter i julfirandet

  SvaraRadera
 8. Vad mysigt att kunna träffa nära och kära, det är guld värt....jag saknar det där måste jag säga men sen barnen blivit vuxna och inte har egna barn så har julen blivit spartansk, om man säger så :) Önskar dig en fin sista adventshelg :)

  SvaraRadera
 9. Är man många i familjen kan det vara smart att dela upp sig i flera firar-lag, kan bli väl trångt annars.
  Jag har aldrig besökt en julotta, funderar faktiskt på om jag ska försöka få lift upp till kyrkan i år för jag är säker på att jag skulle uppskatta besöket där, vi får se hur det blir.
  God Jul till dig med nära och kära

  SvaraRadera
 10. Utsmyckningen i Vadstena är verkligen vacker och annorlunda. Inte alls så där kitschigt juligt.
  Så du var också rädd för tomten! Det var jag också. Tomtar och clowner var då verkligen inte min grej. Tyckte aldrig att de var roliga, bara skräckinjagande.
  Uppesittarkvällar har jag ju varje kväll, nattuggla som jag är;-(

  SvaraRadera
 11. Har aldrig varit på nån julotta eller sjungit psalmer, förutom i skolan, eftersom mina föräldrar var ateister. Däremot hade vi alltid MASSOR med släktingar hemma och den seden fortsatte jag med när jag flyttat hemifrån och skaffat hus. Då var det liksom dags för mig att ta över.
  Numera har jag endast två kusiner i livet, den ena bor i Stockholm och den andra i Värmland. Vi umgås flitigt och Stockholmskusinen har spenderat en julhelg här, men numera har hon barnbarn och vill naturligtvis umgås med sina nära - så nu är det "bara" tre vänner här.
  KRAM och GOD JUL/Susie

  SvaraRadera
 12. Min pappa läste också julevangeliet när jag var barn.

  SvaraRadera
 13. Mycket vackert och stilrent där i Vadstena!

  SvaraRadera