söndag, december 15, 2019

Skyltsöndag 3 Advent

Tillbaka till Vadstena i ord och bild! Stjärnan och kyrkan skyltar att vi väntar på något i advent.

Här står tomten med sina granar i fönstret i Kungssalen.

Lite Glühwein hemma hos Sarah, kanske? Jo, jag var där, just då, men det är inte jag som tog kortet.

Vilket julbord vi smakade på igår kväll! Kockar utifrån landsbygden kom och lagade och värmde på plats. Ekologiska och närodlade varor. Det var det godaste julbordet hittills. Här är det kallskurna.

 Sen kom korv, köttbullar, revben, bruna bönor, jansson, omelette, dopp i grytan osv och sist ostkaka med grädde och två sorters hemmagjord sylt. Sist kaffe och kaka. Jag gick nog upp ett kilo eller två.

Igår festligheter - idag planeringsträff inför januari, hej vad det går!

Detta var söndagens skyltutmaning, som förvaltas så perfekt av vår bloggvän BP 😀
💜 Ljus och Kärlek 💜

Svar: bruna bönor är inte jag van vid, men det tillhör tydligen det skaraborgska julbordet. Jag är uppväxt med en sorts inlagd sill, hemmagjord sylta och korv, grisfötter, dopp i grytan, lutfisk, potatis och julskinka. Och så julevangeliet.

16 kommentarer:

 1. Ojoj vilket fint julbord. Inte dåligt med så fina råvaror!Det är väl konstigt att magen blir fortare mätt än ögat! Kram och en fin 3:dje Advent önskar jag dig!

  SvaraRadera
 2. Bruna bönor på ett julbord har jag inte varit med om sen min farmor stod för festligheterna. Karm

  SvaraRadera
 3. Härligt med festligheter såhär i juletider :-)

  Ha en fin tredje advent!

  SvaraRadera
 4. Härligt med festligheter men julmaten avstår jag helst.

  Kram och ha en fin söndag och 3:e advent!

  SvaraRadera
 5. Så mysigt o visst är advent på nåt sätt en anknytning till kyrkan :) hoppas du får en fin 3 advent fina Gerd varm kram denna dag

  SvaraRadera
 6. När jag läser den där menyn påminns jag om att på Stenstugu serverades det bruna bönor och fläsk som frukost när man kom hem från julottan. Nu blev det inte så många julottor för min och Åkes del, för vi höll till i ladugården då, men Åke brukade sjunga Stilla Natt för korna. Bruna bönorna rationaliserade jag snabbt bort.
  Ha en fin tredje advent!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 7. Vacker bild den första med stjärnan och klosterkyrkan!
  Ser gott ut det du visar ... nästan så jag börjar längta efter lite julmat :)
  Kram

  SvaraRadera
 8. Vadstena är ju så fint! Och fina bilder från en fin stad passar ju bra.
  Vad roligt att gårdagen blev lyckad! Och extra roligt med kockar som kom in från landsbygden. Vad gäller julmat så är det inte min favorit.Blir alltför många blandningar och för fett för min mage. Men man kan ju välja och ta små smakprov. Vi ska ju resa iväg över jul så jag vet att det blir ett gigantiskt julbord på julafton. I övrigt ingen julmat alls. Men för min del blir det just bara smakprov av några rätter. Det varma avstår jag helt. Hoppas på en del skaldjur i stället.
  Önskar dig en fin tredje advent och ett trevligt planeringsmöte.
  Stor kram!

  SvaraRadera
 9. Fint att du skyltar med Vadstena. En fin stad på många sätt. Vi åker nog dit alltför sällan, vi som ändå bor ganska nära.

  SvaraRadera
 10. Åhhhh Vadstena!!! En enda gång har jag varit där, det var på en julmarknad, jag glömmer det aldrig! Vad roligt att du är så nöjd med julbordet, det värmer en gammal kocks hjärta att läsa <3

  SvaraRadera
 11. Första bilden är ett fotografiskt mästerverk. Otroligt lyckat! Googla namnet på den tyska glöggen. Trodde den var "importerad" från Tyskland, men såg att den finns på Systembolaget. För tysk/österrikisk glühwein och svensk glögg är ju två helt skilda världar. Den svenska glöggen är alldeles för sliskig för min smak. Föredrar "alpernas" variant, gärna med Stroh rom;-)

  Kul att du gillade vad som serverades på Vasa Ordens julbord igår. Men Gerd, du vet väl att man borde fota maten först, innan man börjar äta;-)

  Tusen tack för en toppen skyltning och länken:-)

  SvaraRadera
 12. Trevligt med ekologiskt och närodlat, det låter som ett gott julbord! Men bruna bönor ... brukar man ha det på julbord?

  SvaraRadera
 13. Glad glad glad att jag slipper bruna bönor på julafton :)
  Äter absolut inte bruna bönor... smakar i mitt tycke inte gott.

  Första bilden väldigt fin.
  Såg ju den på instagram... gillar den.

  kram

  SvaraRadera
 14. Men du mums med julbord :D. Det där låter galet gott måste jag säga. Något annat glädjande är att jag fick hjälp av underbara Elisa att återvända "hem" min blogg är räddad :D.

  SvaraRadera
 15. Vadstena är mycket stämningsfull och gammal. Har ikväll suttit och blivit rörd till tårar av julupplagan av Barnmorskorna i East End, tänk att de lyckas varje år, att visa det medmänskliga vi alla borde visa våra medmänniskor.
  Gillade Gluhwein-flaskan, det liksom glitzernade och visade de kalla Alperna.
  Ha en fin vecka, om knappt en vecka vänder ljuset åter

  SvaraRadera
 16. Skyltsöndag med skyltar i all ära men maten :) Det såg riktigt smaskigt ut.

  SvaraRadera