lördag, februari 15, 2020

Mina bokmärken v7 och butiksdöden

 
Dessa två bilder är ett häfte, som sitter ihop. 
Texten ovanför "Carl Michael Bellman (1740-1795) och Evert Taube (1890-1976) är Sveriges mest kända och omtyckta visdiktare. Bellmans dikter är ofta bibelparodier och dryckesvisor och återger det samtida livet i Stockholm med omnejd. Evert Taube hämtade inspiration till sin diktning från vidsträckta resor över haven till bland annat Argentina och Italien."

Frimärkena, som ligger lösa, handlar om Nationalparker. Ängsö i Roslagen och Pieljekaise i Arjeplogsfjällen.

Så bokmärket denna veckan blir en av alla de förstagångs frimärksutgåvor, som min salig make fick, långt innan vi träffades. Det ser ut som att det är Ulf Dahlsten, dåvarande generaldirektör för Postverket, som har skickat detta.

Jag har många frimärken av typ detta. Vet inte om det är något värt idag. Sådant växlar ju med tid och efterfrågan. Men jag älskar att beundra alla vackra frimärken.

Orsakullan tar idag upp frågan om butiksdöden. Jag kan lugnt svara på att den härjar i mysiga och trevliga Lidköping också. Man pratar så väl om centrumhandeln men lokalhyrorna blir ibland övermäktiga och butiker slås igen. Så kommer nya uppstickare ett tag, för att också slå igen när det inte bär sig.

Jag tycker det är en jättetråkig utveckling för jag vill gärna prova, när det gäller kläder och skor. 
Synd att apoteken är så dyra, så när det gäller hörapparatsbatterier och Pamol/Alvedon, så näthandlar jag det för en tredjedel av priset och fraktfritt.

Kanske BPHannele och Agge eller någon mer kan visa bokmärken.
Det är Orsakullan som håller i temat "Februari 29 dagar" varje dag. 

12 kommentarer:

 1. Så vackra frimärken. Det är roligt att titta och beundra gamla fina märken, från förr och även ifrån andra länder. Min äldsta bror hade många pärmar fulla med frimärken, han var förr en stor samlare men har nu sålt nästan alla.
  Håller med om detta med affärer som dyker upp och så försvinner efter ett tag. De har så svårt att få det hela att gå runt, kan jag tänka mig.
  Jag vill också prova kläderna först. Skor, det är ju nödvändigt, de kan ju vara så olika i storlek, tycker jag.
  Trevlig helg.
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Det gör så otroligt fina frimärken, i alla möjliga ämnen, märkligt att batteripriset skiljer så mycket, jag vet inte om det är skillnad på kvalitén.

  SvaraRadera
 3. Jag vill också prova och gärna låna hem också. Visst kan man skicka efter, prova och ev sända tillbaka, men det blir alldeles för dyrbart och bökigt.
  Här i Klintehamn är i princip alla butiker borta nu och det ska nog mycket till om det ska bli någon fart i samhället så att man slipper åka flera mil när man ska handla.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 4. Fina frimärken :-)

  Här dör många butiker inne i stan, fast det är inte till största delen näthandelns fel, utan det är dom stora köpcentrumen som växt upp utanför stan som snott åt sig kunderna. Ja, jag erkänner. Jag går/åker också till dessa köpcentrumen. Men handlar kläder på nätet, det gör jag inte. Vill också prova innan jag slår till.

  Ha en fin lördag!

  SvaraRadera
 5. Visst slår butiker och även restauranger igen i Jerez och mycket läggs fokus på de de Commercial. Jag tror även att näthandeln har mycket att bidra till butikdöd=( Jag handlar inga kläder eller dkor på nätet. Vi handlar bara tekniska saker via Amazon som vi inte kan få tag på i handeln. Trevliga bokmärken!!
  Ja, både Taube och Bellman känns bekant =D=D

  SvaraRadera
 6. Verkligen vackra frimärken!Och just Belllman är ju född i Stockholm på Söder. Brukar vandra i hans kvarter. Taube är ju en annan stockholmsprofil men med inspiratiom till sina texter från hela världen förutom Roslagen, Västkusten och Stockholm . Taube är ju även begravd på Söder, på Maria Magdalenas kyrkogård.

  Visst är det trist med butiker som får läggas ner. För egen del handlar vi bara färgpatroner via internet och så resor. Vill alltid se vad jag köper. Har nog aldrig ens tänkt på att beställa alvedon via nätet och kommer nog inte att göra det heller. Visste inte ens att alvedon fanns där att beställa.
  Stor kram och trevlig lördag.

  SvaraRadera
 7. Förr samlade folk på frimärken, jag vet att min 08a syster gjorde det för typ 100 år sedan ;-) men hur det är nu bland dagens unga har jag ingen aning.
  Apoteket är dyrt, mycket av det receptfria är så mycket billigare på nätet.
  Här omkring så försvinner affärer, delvis på grund av dålig lönsamhet men oxå eftersom ägarna blir äldre och ingen vill ta över affären.
  Är nu snart på väg... vi ska lämna Elin & Alicia på den lokala pizzerian så de får nån middag idag ;-) själv hoppas jag på nått annat än öl och korv :D
  kram

  SvaraRadera
 8. Min pappa hade hur många förstadagsbrev som helt för han abonnerade på dem och när han dog kontrollerade vi värdet. Då fick vi beskedet att de fanns i så otroligt stora upplagor att det bästa var att använda dem som porto och frankera med dem.

  Butiksdöden drabbar nog så gott som alla orter. Dels finns det kanske för många affärer, dels lockas många till våra köpcentra. Samtidigt så klarar inte alla butiker sig där heller...

  Kram och god lördag <3

  SvaraRadera
 9. När jag var ung samlade jag på frimärken. En jätterolig hobby, men det finns nog inga ungar idag som samlar på frimärken längre. Synd tycker jag. Det första "frimärkshäftet" var hur fint som helst. Absolut älskar de olika motiven och sättet frimärkena är designade. Läckert!

  Även jag har bloggat om butiksdöden. Så himla trist! Vi köper bara böcker, ett speciellt tvättmedel och olika elektronikpryttlar på Amazon. Kläder och skor skulle jag aldrig klicka hem.

  Men jag hörde häromdagen att man går in i butikerna, provar plaggen/skorna för att sedan klicka hem dom till ett lägre pris. Jaha...

  PS. Alvedon kan du få utskriven av din läkare, då blir det ännu billigare. DS.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Fina frimärken. Jag samlade också på frimärken när jag var yngre. Inte från något speciellt land utan frimärken med cirkusmotiv :)

  Butiksdöden finns nog överallt. Min "nya" stad Kristianstad har alltid haft så mysig centrumhandel med många olika butiker.Men så började butiks- eller centrumdöden med att det öppnade ett stort köpcenter, C4, lite utanför stan och dit flyttar den ena butiken efter den andra nu. Från det en gång så fina och mysiga centrum. Hörde dessutom av ett par butiksanställda att kunder kommer in och ber om hjälp med att hitta tex rätt löparskor, får hjälp med att hitta rätt och går sedan hem och beställer på nätet. Riktigt fult gjort tycker jag. Vill man ha servicen så får man banne mig betala för den också. Fysiska butiker har hyra, löner mm som ska betalas, det har kanske inte en nätbutik.
  Parfymaffären här lades ner för ägaren sa rent ut att hon omöjligt kan konkurrera med de priserna en webbutik har. Mycket synd att hon la ner för hon hade en otroligt fin service.

  SvaraRadera
 12. Jätte fina frimären, nästan så att jag har lust att börja samla på dom.
  Det är precis som du säger, butikshyrorna är så höga att butikerna har inte råd att vara kvar. Det blir så dyra varor, o kan man köpa dom billigare på nätet så gör man det... inte så konstigt.

  Ha en fin söndag

  SvaraRadera