fredag, mars 13, 2020

Fem fredagen den 13:e - hamstring - Kvinnojouren mm

God fredagsmorgon! Här vid ICA stötte jag på min fina vän Carina i onsdags, då hon och medarbetare i Kvinnojouren Linnéan visade upp vad som erbjuds för hjälp i svåra situationer. På mitt sätt har jag skänkt mycket kläder och annat till just Kvinnojouren, för där är nöden stor, när en kvinna söker husrum och hjälp.

Elsamatilda ställer de här kluriga frågorna varje fredagsmorgon, nu var det om hamstring.
 1. Vad är något du alltid ser till att ha hemma? Kaffe, mjölk, ägg, bröd och yoghurt.
 2. Vad behöver du fylla på med i skafferiet? Inget just nu.
 3. Har du gjort några extra inköp med anledning av Coronaviruset? Alvedon och Echinacea.
 4. Hur handlar du vanligtvis din mat? Jag går eller cyklar och har då dramaten eller min ryggsäck.
 5. Vilken vara är oersättlig om den skulle vara slut? Tvål. Toapapper (duschen får duga i värsta fall).

Jag måste berätta om en "rolig" episod igår förmiddag. Det ringer från "dolt nummer". Egentligen vill jag inte svara på sådant men det kan ju vara från någon myndighet eller sjukvården. Så jag svarade bara "hallå"!
Mannen presenterade sig med namn och som från ett känt bibelsällskap (inte kyrkan) och ville erbjuda mig en Bibelkurs! 😁

För det första, inte går man en kurs i coronatider, då allt ställs in. För det andra, han visste inte att han talade med en kyrkvärd inom Svenska kyrkan, som ofta läser bibeltexter vid ambon till församlingen. För det tredje, dörrknackare kommer inte in i husen längre, då det är ett låst skal. Alltså har de börjat ringa. Och alla personuppgifter finns att hitta på nätet typ MrKoll urraburra 😈

Trevlig fredag med ljus och kärlek!

19 kommentarer:

 1. God helg önskas du också - du missar väl inte att högtidlighålla världssömndagen som infaller i dag?
  https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2020/03/sov-gott.html

  SvaraRadera
 2. Du milde tid, även kyrkans säljare finner nya vägar ;-) Märkligt dock att sälja en kurs i tider som dessa...

  Vi har inte hamstrat något men nästan alla andra verkar vara i full gång.

  Kram och god fredag <3

  SvaraRadera
 3. Nu är det jättelänge sedan jag blev uppringd av någon försäljare eller annan filur och glad är jag över det.
  Läste dina svar och ska nog gå och kolla hur jag har det med tillgånge på alvedon?
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 4. Vi fyllde på paracetamolen (vår "alvedon") när vi ändå var på apoteket igår. Lär ju vara febernedsättande.

  Både dörrförsäljare och telefonförsäljare är ett otyg! Väldigt irriterande...

  Ha nu en fin start på helgen!

  SvaraRadera
 5. Kvinnojourerna landet över gör ett fantastiskt arbete. Har själv varit engagerad i detta rent fysiskt men nu är jag med och stöttar på andra sätt.

  Vad gäller hamstring är det inget för mig. Tycker det är tämligen osolidariskt. Vi har alltid haft, sedan jag var barn, välfyllda förråd. Och har det nu också oavsett virus eller ej. Har genom många kommentarer hos mig förstått att detta verkar mest vara ett storstadsfenomen.
  Stor kram och trevlig fredag.

  SvaraRadera
 6. Sitter mer eller mindre fast här i Norge eftersom det mesta är nedstängt och resan till gamla landet utsatt på obestämd tid men jag måste erkänna att jag hamstrar alltid Zoegas kaffe när jag är i Sverige och ännu finns det ett lager att ta av. Däremot är jag övertygad om att butikshyllorna kommer att fyllas på flera gånger i veckan så att hamstra behöver ingen göra.

  SvaraRadera
 7. cyklar på sommaren, nu tar jag dramaten och bussen, kör sällan, har även min lilla ryggsäck.

  SvaraRadera
 8. kaffe och ägg och toapapper känns som viktigt att ha hemma. men vi har inte hamstrat något. men vi ser att det är utplockat på hyllorna i mataffären

  SvaraRadera
 9. Hej, jag svarar aldrig på okända nummer, jag går istället o kollar på Eniro och Missat samtal. Hittar jag ingen abonnent så kan jag klicka på mobilen så numret blir spärrat från vidare samtalsförsök. Himla praktiskt.
  Alvedon hade kanske varit bra att ha ett förråd av, får förlita mig på snälla grannar ifall det krisar.
  Trevlig helg

  SvaraRadera
 10. Meen hjälp... fy huvva.
  Jag brukar vara försiktig med att svara på okända/dolda nummer.
  Men som Du skriver kan det ibland vara Sjukhus eller nån myndighet som man bör svara... för sin egen skull ;-)

  kram

  SvaraRadera
 11. Det er litt uvisst om man skal svare på telefonnummere som er skjult eller helt ukjente, men man kan aldri vite om det er noen som faktisk må ha tak i deg av en eller annen grunn. Så jeg tar telefonen hver gang.

  SvaraRadera
 12. Ett sånt munskydd som du visar på bilden borde inte vara svårt att sy själv. Men enligt tillförlitliga källor gör de ingen som helst nytta. Vad gäller telefonen svarar jag aldrig på ett nummer där inte namnet i mina kontakter kommer upp. Jag googlar hellre på det efteråt och ringer upp om det är någon bekant.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
 13. Jag måste klargöra att jag inte var oroad eller obehaglig av samtalet igår. Jag tyckte det var en lustig grej i dessa tider, hur en del desperata måste få ut sitt budskap. Några av mina vänner har fått samtal och någon flygblad och någon tidningen Vakttornet i sin brevlåda. Det lustiga var att han erbjöd en bibelkurs av deras bibel till en kyrkvärd.

  SvaraRadera
 14. Din vän Carina är verkligen en riktigt färgglad person. Älskar hennes kavaj. Skulle kunna vara mitt favomärke Desigual.
  Toapapper är nog de flesta helt överens om, jag med:-)

  Roligt att du skriver det om telefonförsäljare och MrKoll. MrKoll har noll koll kan jag säga. "Han" har inte många rätt och repeterar vissa texter hos alla personer.

  Fick också ett samtal idag från Ecuador av alla ställen. Svarade såklart inte, men googlade numret. Det var rödflaggat i Ecuador som ett bedrägeriföretag - oooops. Blockerade numret direkt såklart. Nummer med "Inget uppringnings-ID" svarar jag alltid på, då det - som du säger - kan vara och ofta är läkare eller någon myndighet.

  SvaraRadera
 15. Ganska märkligt ändå detta med den rätt panikartade hamstringen som pågår. Inte minst med tanke på hur brett MSB gick ut med att hushållen bör ha hemberedskap för minst 72 timmar för några år sedan... tydligen inget alla tog till sig.

  SvaraRadera
 16. Eftersom vi har undantagstillstånd här i Spanien är det bra att hamstra lite, man vet inte vad nästa steg blir.
  Och vilket samtal du fick. Personen i fråga visst inte vad den gav sig in på!
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 17. Jag blir också uppringd av ett bibelsällskap då och då. Som religionslärare tycker jag att det är hysteriskt roligt.

  SvaraRadera
 18. Jag hamstrade faktiskt också värkmedicin. Jag vill verkligen inte vara utan det om jag skulle få den här sjukan, jag brukar få värk på alla möjliga ställen när jag är sjuk och har feber.

  SvaraRadera
 19. De kristne er frekke som fy! Her i Norge gitt en kjent predikant ut med at en kunne betale kr. 2020 for å beskytte seg selv og sine barn mot Corona-smitte!! Han ble politianmeldt, men de bare henla saken. Det er å utnytte de svakeste på det verste, sprø du meg! Han burde ha vært fengslet!

  SvaraRadera