söndag, april 25, 2021

Skyltsöndag ⚠️ 25 april

Idag tänkte jag visa bilder på starka kvinnor från Lidköping. Elsa, Mary och Mia.

Vänermuséet har en utställning utomhus över personligheter som präglat staden. Tyvärr  knappt läsbara på fotobild.
Men de kommer att marknadsföras bättre i mitten av juni i samband med stadens 575-årsdag och Vänermuseets 25-årsjubileum. 

På Elsa Svenssons tid ansågs det skadligt för tjejer att idrotta men Elsa tog medaljer och slog idrottsrekord! Elsa tog guldmedalj i kulstötning i Dam-SM 1927 på Framnäs IP (alldeles nära mig) och samma år slog hon världsrekord!
Hon fick aldrig komma till OS i Amsterdam 1928 pga fördomar.
Hon fick senare som första kvinna utmärkelsen Stor Grabb.

Mary Anderson, fackföreningsledare i Chicago. Mary och hennes storasyster Anna emigrerade till Amerika 1889. Hon började sitt arbetsliv som 16-åring och som diskare och slutade som chef för Kvinnobyrån 1944. Hennes liv kan ni läsa om i länken, helt otroligt.

Mia Lind var hattmakaren, som blev välkänd. Att vara modist var ett arbetsamt och socialt liv. Man skulle ha ny hatt både höst och vår. När Mia gick i pension 1967 efter 33 år med sin hattateljé, tog Elisabeth Örnehage över rörelsen och blev Kunglig Hovleverantör av hattar. Jag har varit där och köpt en hatt en gång och min kära Carina har köpt ett flertal där. Butiken är numera nedlagd.

Återsamlingspunkt.

Igår tog jag en cykeltur via torgmarknaden och sedan till Stadsträdgården, för att kolla läget. Trodde jag skulle fotografera blommor men det blev änderna, som jag dessutom filmade. 

Jag använder numera mina foton och filmer i en Lidköpingsgrupp på Facebook, jättekul, för där blir de sedda och kommenterade och jag får beundra mängder av skickliga fotografers alster på Lidköping förr och nu.

Detta var den alltid roliga Skyltsöndagen a´la BP 😁
Trevlig söndag med ljus och Kärlek🙏

10 kommentarer:

  1. Många starka kvinnor från Lidköping :-)

    Snyggt skyltat!

    SvaraRadera
  2. Vi ska vara tacksamma över dessa starka kvinnor som trots fördomar och annat inte gav upp, utan banade vägen för oss! Så bra att dom bli ihågkomna!
    Nu gäller det att vi också värnar om jämställdhet och jämlikhet!
    Ha en fin söndag!
    Kram

    SvaraRadera
  3. 575-årsdag var ju inte illa, äldre än göteborg ju, vår stad firar snart 400 år bara.
    Många kända kvinnor finns det ju, som sig bör, fint att det uppmärksammas.

    Foto som hobby är verkligen kul, bra där.

    Ha nu en fin Söndag.

    SvaraRadera
  4. Vilken snygg och trevlig skyltning med starka kvinnor i fokus. Härligt :D

    Kram och god söndag till dig <3

    SvaraRadera
  5. Roligt med fokus på dessa starka kvinnor från Lidköping. Starka var och en på sitt sätt. Och så fint nu med utomhusutställningen som Vänermuséet ordnat. Testade att förstora bilderna men det fungerade inte. Men du skrev ju en förklaring. Intressant att läsa.
    Roligt med "Ansiktsboksgruppen" i Lidköping. Fint att dela med sig och ta del av andras bilder.
    Har en liknande på Instagram men då är det Stockholm det gäller.
    Önskar dig en trevlig söndag.
    Stor kram

    SvaraRadera
  6. Kvinnor är starka och Kvinnor kan! Tänk så mycket fördomar kvinnor har slagit hål på. Ser fint ut i din hemstad=) Ha en skön söndag, även om det är iskallt ute.....

    SvaraRadera
  7. Så kul med dessa starka kvinnor, jätteroligt att läsa!
    Hoppas du får en fin dag!
    Kram

    SvaraRadera
  8. Det var verkligen tre kvinnor som var före sin tid. Mary påminner en aning om Ruth, som iofs inte var fackligt aktiv, men väl lokalpolitiker i Herndon om jag inte minns fel.
    Vinkeln med de knallblå kakelplattor med vit text, trafikskylten och den gröna återsamlingsskylten är en höjdare. Riktigt läckert!
    Ser att uteserveringen är öppen på torget. Så nu är det bara att hoppas på varmare väder. Inget kul att fika vid 3,4 grader. Men hos dig skiner åtminstone solen:-)

    Tusen tack för skyltarna och länken:-)

    SvaraRadera
  9. Bra kvinnliga förebilder.
    Unga tjejer behöver påminnas om att tidigare generationers kvinnfolk har fått kämpa för det nutida tycker är en självklarhet.
    kram

    SvaraRadera
  10. En intressant utställning och får återkomma och läsa om Mary.
    Ser att M:et i Museum har fallit bort och någon har skrivit dit det med sprayfärg. Färgstarkt med både blått kakel och förbudsskylten och informationsskylten i bilden.
    Kul att du hittat en Facebookgrupp där du kan lägga upp dina filmer och foton från Lidköping.

    SvaraRadera