fredag, mars 06, 2020

Fem en fredag v.10 - Ensam och Världsnyheter

Nu är han här, Herr Persondator HP. Jag har inte döpt honom än. Kanske han kan vara tvilling med min elcykel och heta Sigge, han med?
Ja, tocke elände, men datorer, precis som allt annat, har ett begränsat liv. Asus kraschade på tisdagskväll. Han låste sig i BIOS i DOS (kanske jag bidrog till låsningen, jag blev ju förb på eländet).

Det har tagit mig två hela dagar med bussåkningar hitan ditan, men jag har handlat datorn här i stan, en visdom rikare än sist, då jag måste åka till Skövde, när det krånglade.


Elsamatilda ställer de här kluriga frågorna varje fredagsmorgon, nu var det om "Ensam"
 1. Vad är något du inte kan göra ensam? Fixa installation av ny dator, se ovan.
 2. Vad kan du inte göra om det är stimmigt runt omkring? Konversera.
 3. Vad kan du inte göra om det är knäpptyst? Åh, det kan vara så skönt.
 4. Vad kan du bara göra hemma? Ta en "fem minutare".
 5. Vad är något du vill klara av själv men inte kan? Få fason på alla kablar och sladdar till allt tekniskt som man har.
Hur pass uppdaterad är du kring nyheter som sker i världen, frågar Orsakullan idag. Jodå, svarar jag, jag försöker hänga med. Man blir ju uppdaterad på många vis. Genom TV, nyhetsappar, löpsedlar, radio, i bloggarna och även Facebook. Så mycket visste nog inte mina föräldrar när jag var yngre.

Det är Orsakullan som håller i temat "Mars 31 dagar" varje dag. 
Ljus och kärlek 💖 och just nu är det kö till publishing.

12 kommentarer:

 1. Grattis till nyförvärvet!
  Kul att läsa dina svar på dagens frågor.
  Ha en skön fredag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 2. skönt med ny dator, min fungerar än, allt sånt får sönerna hjälpa mig med. "Fem minutare" kan jag ta på spårvagnen... skönt att jag har maken och barnen i närheten som kan hjälpa med allt möjligt, jag hjälper till med barnbarnen, alla nöjda ❤️

  SvaraRadera
 3. Så snygg han är "Sigge" ,-)) Om det nu blir det namnet, trist med datorer som inte fungerar, vår krånglar, och varken mannen eller jag kan något som är värt att kunna med strulig dator.
  Att åka långt att få hjälp verkar ju krångligt för dig hoppas den här blir bra nu!
  Jag försöker också hänga med vad som händer i världen så gott det går.
  Ha en skön Helg! KRAM ,-)

  SvaraRadera
 4. Så bra att din nya laptop nu är på plats och installerad. Tror det är bra att handla lokalt eftersom det då är lättare att få personlig hjälp.Lycka till!
  Ja, ordet ensam kan man fundera en del kring.
  Intressant att läsa dina svar. Vad gäller det som händer är jag gott uppdaterad. Lyssnar mycket på radion och P1. Även oftast ett par nyhetsprogram på tv och tittar på textnyheter. Brukar också göra tidningarnas månadsutmaning. Alltid kul att se vad man minns. Brukar gå bra.
  Stor kram och trevlig fredag. Nu ska jag ut på vift i det vackra vädret.

  SvaraRadera
 5. spännande med ny dator. allra bäst är det naturligtvis när den gått igång. min Mac har vissa ålderskrämpor och jag bävar... Konversera skrikande är inte så kul

  SvaraRadera
 6. Otrevligt när datorn dör... man blir typ handikappad, typ lika samma gäller ju mobilen om än på ett helt annat vis, vi är beroende av våra tekniska prylar för att hålla kontakt med omvärlden.

  Lycka till med Din nye vän... må Ni leva länge tillsammans å jag hoppas Ni kommer att trivas ihop.

  kram

  SvaraRadera
 7. Verkligen duktigt av dig att greja datorbytet! Stort GRATTIS och stor eloge till dig :-)

  Ha en fin fredagskväll!

  SvaraRadera
 8. Grattis till din nya dator! Hoppas ni ska trivas bra tillsammans. Jag är inne på min tredje HP på jobbet och är mycket nöjd men vi har ju företagsmodellerna. Dock tycker jag att HP håller god kvalitet! Själv skulle jag inte fixa att starta upp en ny dator, installera nödvändigheter och ta bort det onödiga men tack och lov är husse en fena. Att handla lokalt är ett smart val när man behöver hjälp och inte vill fara land och rike runt.

  Kram och god kväll <3

  SvaraRadera
 9. Jamen bättre exempel kan man inte ge än hur krångligt det är om man måste byta datorn till en ny och allt arbete detta medför. Jag baxnar inför tanken, men det kommer att drabba mig också. Med vanliga dataproblem har jag två fjärrlösningar, en är mitt suveräna webbhotell som alltid är redo att hjälpa mig med hemsidan, den andra är min datasupport på distans som vid behov tar över styrning av min dator och sen kan fixa och dona som en sann datadoktor.
  Hoppas du ska trivas med nya kompisen! Trevlig helg

  SvaraRadera
 10. GRATTIS - Det är både kul och jobbigt med ny dator! Och har dom olika system så kan det vara hemskt. Men för det mesta så brukar allt ordna till sig.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 11. Stort GRATTIS till den nya familjemedlemmen. Å då det är en HP borde "han" väl ändå döpas till Hans-Petter, eller vad tycker du;-) Bra att du köpte den lokalt, då kan du få hjälp på plats om man säger så. Smart!

  På ettan, tvåan och femman svarar jag som du. Konstigt nog har jag inte kommit till "power nap"-stadiet än, men det kommer väl.

  Å visst hänger man med i nyhetsflödet, frivilligt eller ofrivilligt. Just nu mera ofrivilligt skulle jag säga. Ibland kan man verkligen undra hur våra förfäder klarade sig. De var kanske lyckligare än vi, lyckligt ovetande alltså.

  SvaraRadera
 12. Datorn fixar jag heller inte själv. Och inget annat tekniskt heller. Man blir bortskämd när man har en hemma som är duktig på allt sånt. Men jag klarar både disk- och tvättmaskin :-). Och dammsugare. Fin dator du har köpt!
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera