söndag, juni 07, 2020

Skyltsöndag i Konstens tecken

Detta foto tog jag den 1 juni. Då hade byggandet av en förändring av torget pågått ganska länge. Här lade man tillbaka gatustenarna igen bredvid den nya plattgågatan.

Igår, på nationaldagen 6 juni, var jag där och tittade. Det mesta var färdigt och flaggstängerna på plats. Mycket prydligt. Torghandlarna hade packat ihop men folk satt på uteserveringar (finns en bakom rådhuset där).
Blomsterrabatterna står kvar, exakt som tidigare, till vänster vid gräsmattorna!

Det fanns något annat också, som jag var nyfiken på.
Ett verk att hämta andan vid och en puls. På en ny transformatorstation. Konstnär Pia Törnell. Konstverket heter Andning och kostade 275.000 kronor.

Sett från den ena sidan...

...till den andra sidan. Jag tror man måste uppleva detta på plats, för att uppskatta konstverket. Det blir skuggor, nyanser......

Såhär ser det ut i närbild.

Jag har just bjudit på söndagens skyltutmaning. Denna mest roliga utmaning, som förvaltas så perfekt av vår bloggvän BP 😀

Orsakullan frågar: Det är en annorlunda sommar som väntar oss, vad tror du kommer utmärkas mest? Jo, att vi kommer att märka av en massa turister överallt. Svenskarna har hemester i Sverige men det kommer många tyskar (som kommer att åka långt norrut) och holländare hit. Förmodligen även norrmän, de handlar ju gärna i Sverige.

Jag hade lite att titta på igår kväll, på stora parkeringen andra sidan gatan. Det blev ingen cruising utan bara några raggarbilar. Dock var poliserna beredda och tog då "flygande inspektion" och kollade de bilar som kom. Tre polisbilar på plats. Bravo. Och vädret var oklanderligt suveränt hela dagen!
Ljus och kärlek denna söndag!

15 kommentarer:

 1. Snyggt skyltat som vanligt hos dig.
  Bra att polisen hade beredskap och att allt gick lugnt.

  Kram och god söndag <3

  SvaraRadera
 2. Hmmm... Inget konstverk som föll mig på läppen direkt, men det blev fint där på torget :-)

  Snyggt skyltat!

  Ha en finfin söndag :-)

  SvaraRadera
 3. Sommar är alla väg- och gatuarbetens högsäsong. Tycker det är rätt kul det där konstverket!

  SvaraRadera
 4. Ja, konstverket kanske passar i denna pandemi men jag förstår inte dess tjusning. Den gör sig pp torget. Bra att polisen är på plats och håller koll. Bra namn "hemester". Trevlig söndag <3
  Kram

  SvaraRadera
 5. Det är väg och gatubyggen här med i krokarna. På vissa ställen är det helt oframkomligt och har varit så länge. Det känns som om det är mer sånt på gång nu än det varit förr om åren....eller det kanske bara är som jag inbillar mig. Kram

  SvaraRadera
 6. Så fint det blir nu på torget och säkert kommer det också en del blommor för att mjuka upp det hela. Vill minnas att det var så förr, innan ombyggnaden.
  Spännande konstverk. Vet inte riktigt vad jag tycker men det känns lite "grått". Och det är det ju också färgmässigt. (I alla fall på bild)Men ska man hämta andan så kanske det ska verka lugnande. Kul med detaljbilderna.
  Vad tyckte du som såg det på plats. (Men säkert roligare med detta än att se en transformatorsstation.)
  Skönt att polisen var beredd och kunde ha laget under kontroll. Bra jobbat av dem.
  Önskar dig en fin söndag.
  Stor kram från ett blåsigt Stockholm

  SvaraRadera
 7. Svar till Ditte: Nej, här kommer inga blommor. De finns vid sidan av, precis som förut. Torget är inte utökat eller förminskat. Det har bara blivit en markerad gågata tvärsöver, som bryter mönstret.
  Vad beträffar konstverket, så ska det upplevas på plats, för att få pulsen.

  SvaraRadera
 8. Bra att polisen har beredskap innan det spårar ur... förstår inte att folk är så nonchalanta... tänker på demonstrationerna som samlat tusentals människor.

  Konstverk är oftast mer sevärda i verkligheten.

  Vädret klagar jag på... regn och åter regn, ja det har typ regnat mer eller mindre sedan måndagskväll, nästan en hel vecka med gråtrist regnväder.

  Tror det inte kommer så många Holländare till Sverige i sommar och frågan är hur det blir med norrmän.

  kram

  SvaraRadera
 9. Härligt skyltat Gerd!!! Jag gillar konstverket och förstår att det blir skuggor som förändrar hela skapelsen under dagens gång, inte tyckte jag det var dyrt heller!!
  Kram!

  SvaraRadera
 10. Så fint torget blev, men det saknas några blomsterarrangemang ändå tycker jag. Lite färg. Konstverket måste man nog se i verkligheten. För när jag ser dina bilder tycker jag att det hade varit mera tilltalande med en rolig färg för att uppliva torget. Det första jag tänkte på när jag såg konstverket är en transformatorstation. Men kul med gräset på taket.

  Är riktigt avis på ditt fina väder. Här var inte alls fint. Regn igår och idag sol efter klockan 17.

  Men fina bilder från Lidköping blev det verkligen. Tusen tack för som och länken:-)

  SvaraRadera
 11. Du verkat fått en solig nationaldag vilket det inte var i Stockholm. Konnstverket kändes som en klättervägg som ramlat omkull, men det var rätt kul

  SvaraRadera
 12. Det var nog ett fint konstverk som måste ses på plats!
  Men tack för att du visade det här - då jag har så lång väg hem till dig :-)

  SvaraRadera
 13. En kommentar från Ruth i Virginia, som hon lade på min FB, eftersom hon inte kan kommentera här, var:
  "Konstverket "Andning" är ju helt i prick, med tanke på mannen som dog under ett polisknä. "I can´t breathe" var hans sista ord. 😢"

  SvaraRadera
 14. Snyggt blev det på torget.
  Intressant konstverk. Mera man betraktar ett konstverk desto mera tid behöver man oftast ge det. Ibland förstår man inte ett jota men det är inte så viktigt när det kommer till kritan. Huvudsaken är att man fångas upp och börjar fundera, kanske njuta eller kanske precis tvärtom. Reaktion är konstnärerna intresserade av.
  Jag tycker att det är stilfullt men också spännande, hur tänker konstnären, vad är tanken bakom.
  Tack! :)

  SvaraRadera
 15. Spännande tanke gällande tyskarna. Hade faktiskt inte tänkt på att de förmodligen kommer hit i år. Men de är mest i Norra Dalarna när de besöker mina trakter :).

  SvaraRadera