fredag, december 10, 2021

Fem en fredag - Antingen eller 🎁 Nobel

Jag tog mig nÀstan motvilligt ut pÄ en matvarurutt till ICA igÄr vid 13.30. Vid det klockslaget brukar det inte vara sÄ mycket folk i affÀrerna. Men ack, vad jag bedrog mig, eller sÄ var det mycket för att vara lite och mÀngden kom senare.

Jag plockade i alla fall pÄ mig munskydd och det hade flera gjort. TyvÀrr fÄr jag kanske börja ehandla igen, Ätminstone innan jul.

Jag var samtidigt inne pÄ FramnÀs köpcentrum, fast bara i gÄngen. Detta skyltfönster tillhör en fin affÀr LUI Interiör.

Ja, hÀr Àr gÄngen, med Kapp-Ahl till vÀnster, Dressman till höger och rakt fram Sko-Larsson. Lite lÀngre bort ett jourapotek NÀckrosen.

Jag tog en lÄngpromenad till adventmyset igÄr kvÀll ocksÄ, med ficklampan i handen. Skippade cykeln och kÀnde för att röra pÄ ben och fötter, som omvÀxling. Mer om det i morgon.

DĂ„ var det dags för den roliga Elisamatildas fem frĂ„gor igen, som denna veckan handlar om antingen eller.
  1. Ta sönder ett pepparkakshus eller ett hus gjort av lego, och varför? Lika lite som jag ville ha sönder ett pussel, lika lite ville jag göra sönder ett pepparkakshus eller lego. SÄ Àr det bara.
  2. Egenbakade eller köpta pepparkakor, och varför? Köpta, de Àr sÄ tunna och goda.
  3. Insnöad med din nÀrmaste granne eller insnöad ensam, och varför? Insnöad ensam, inget konstigt med det.
  4. En grön jul eller en regnig jul, och varför? Hellre grön Àn regnig, regn Àr okul.
  5. En plastgran eller riktig gran, och varför? Ingen gran alls, men tidigare var det plastgran som gÀllde.
Min frÄga: Firar du Nobel? Min Sigge och jag klÀdde upp oss och firade Nobel hÀr hemma i mÄnga Är, det var festligt. Numera tar vi Konungens skÄl pÄ Vasa Orden, eftersom Kungen Àr beskyddare.

Idag har vi lite snö hÀr och tempen Àr pÄ nollan.
Ljus och KĂ€rlek 🙏

17 kommentarer:

  1. Jag gjorde samma upptÀckt igÄr nÀr jag var och handlade...massor av folk, men mÄnga hade munskydd. Jag gillar med fÀrdigköpta pepparkakor. Det smakar lika gott Äret om. I SkÄne har vi nÀstan alltid gröna jular och det Àr helt acceptabelt.....men regn behöver det inte komma nÄgot. Kram

    SvaraRadera
  2. Bra att du Àr försiktig och bÀr munskydd I dessa tider under jul. Vilken fin julskyltning! Visst bör man ut och röra pÄ benen. Jag har aldrig firat Nobel mer Àn att jag firar min vÀn och styvmoders födelsedagar. Förvisso gillar jag titta pÄ hur alla klÀr upp sig till Nobeldagen. Trevlig fredag/ kram

    SvaraRadera
  3. Fina tomtelyktor (-skÄlar?) Jag har en liknande lykta med Ànglar. Att vara insnöad ensam lÄter som en dröm!

    SvaraRadera
  4. Ja, det börjar tÀtna i affÀrerna nu sÄ med tanke pÄ den ökande smittan kommer inte julhandeln i rÀtt tid.
    HÀr har vi inte bestÀmt om det blir plastgranen eller en riktig. Husse vill en sak och jag en annan...

    Kram och god fredag <3

    SvaraRadera
  5. TrÀngseln lÀr öka ju nÀrmare jul och nyÄr vi kommer, jag brukar faktiskt vanligtvis handla efter kl 18, dÄ brukar det vara lugnt.
    Munskydd anvÀnds av vÀldigt fÄ.
    Kram

    SvaraRadera
  6. Undrar hur det Àr med trÀngseln i affÀrerna nÀr jag Àntligen kommer till skott och börjar julhandla? Jag Àr alltid sen med det.
    Ha en fin Nobeldag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
  7. Jag kan skriva under pÄ alla dina svar.

    SvaraRadera
  8. jag hÄller med om det allra mesta. nÄgot litet granartat vill jag ha. troligtvis blir det en helt vanlig gran i Är, men om barnbarnen inte fÄr lov att komma blir det ingen gran alls. vanliga pepparkakor har jag inte bakat sedan barnen var smÄ

    SvaraRadera
  9. Vi har alltid Àtit upp pepparkakshuset Annandag Jul, barnen klagar inte

    SvaraRadera
  10. Legohus, de Àr till för att byggas och tas i sÀr och byggas upp igen. Det Àr inte pepparkashus. Gammal tjock pepparkaka Àr inte gott. Har inte bakat egna i Är, men flera omgÄnger med barnbarnskillarna.
    Grön jul! Ja, tack!
    Maken har för sig att han inte tÄl granris. SÄ han brukar plocka in ett fÄng tallris i stÀllet. Och sÀtta upp ljusgirlang och röda kulor. Ok, men jag saknar granen. NÄgot ris har inte kommit in Ànnu.
    Beror pÄ vilken granne jag skulle fira jul med....NyÄr brukar vi fira med flera grannar...
    Ha det gott! Kram!

    SvaraRadera
  11. Vilket fint shopping center:-) Det Àr nog första gÄngen du visar bilder dÀrifrÄn. JÀttekul ju! Inredningsbutiken har verkligen hög klass. Den lilla gruppen med jultomtar som dansar(?) Àr ju hur söt som helst.
    Har lika lite erfarenhet som du av pepparkakshus, dÀremot har jag byggt lego. Peppisar gillar jag inte. Dessutom vÀljer jag sÀllskap om jag skulle bli insnöad. GÀrna ett sÀllskap som kan laga god mat;-)
    Ingen gran alls - samma hÀr.

    PS. Regn hela dagen, sÄ den lilla snömÀngd vi fick Àr ett minne blott. Inte mig emot. DS.

    SvaraRadera
  12. Om det fortsÀtter sÄ hÀr Äker munskydden pÄ igen, bÀttre att vara pÄ den sÀkra sidan. NÀthandel Àr bra, men det var överfullt nÀr vi ville ha förut. Tomtar i ring som fanns i affÀren var ju jÀttefina. Ser ut att vara ett fint centrum, skönt nÀr allt Àr inomhus. FrÄn en stor Àktagran , har vi nu en liten plastgran, himla söt.
    En trevlig Helg önskar jag dig! KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
  13. Jag vill helst slippa handla julmaten pÄ nÀtet. annars kan jag hÄlla mig ifrÄn affÀrerna, min lilla nÀrbutik Àr alltid tom pÄ folk men det beror pÄ att det Àr sÄ dyrt dÀr sÄ det Àr inget alternativ för julmaten.
    Jag tror de flesta tycker köpe-pepparkakor Àr godare, just för att de blir sÄ spröda.
    Fina grejer i interiöraffÀren. Jag Àr ingen juldiggare alls, men numera gÄr det skapligt ÀndÄ. Och med smÄbarn i familjen sÄ blir det ju en helt annan sak.
    Vore det inte lite spÀnnande att bli sittande med grannen i snöstormen?
    Trevlig helg, ingen nobelfest hÀr, men brukar lÀsa referat senare. HÀr Àr det Idol-finalen som gÀller

    SvaraRadera
  14. Kul att lÀsa andras svar i "fem en fredag", jag gillar ocksÄ köpepepparkakor, men vill ha Àdelost till.
    Sitter gÀrna ensam om jag blir insnöad, och hÀr Àr det ocksÄ plastgran som gÀller, dock en vÀldigt liten variant pÄ bordet numera!
    Nej, inget nobelfirande hÀr, men gillar att titta pÄ festligheterna pÄ TV:N, men det blev inget i Är.
    Ha en fin helg!
    Kram

    SvaraRadera
  15. Jobbigt nÀr det uppstÄr trÀngsel. Vi har nÄgra affÀrer som vi brukar prioritera just för att det Àr luftigt och sÀllan sÄ mycket folk dÀr. Sen Àr jag glad att det fortfarande Àr obligatoriskt med munskydd i alla affÀrer (mfl stÀllen).

    Jag vill ha en grön jul med blÄ himmel, men i Sverige ville jag ha en vit jul. Fast regn gÄr bort i alla lÀgen!

    Jag firar inte Nobel, och det trots att jag faktiskt har en egen Nobelprisvinnare hÀr hemma ;-)

    SvaraRadera
  16. Tog ocksÄ pÄ mig munskyddet igÄr nÀr jag handlade. KÀndes bekant nÀr jag trevade mig fram i (d)imman! Och dÄ kÀnns det verkligen som att vara insnöad i sin egna lilla sfÀr, fast man inte Àr ensam. Men som du sÀger, sÄ var det faktiskt inte sÄ mycket folk i affÀrerna som jag trott. Skönt! Ha det gott!

    SvaraRadera
  17. Skoj att lÀsa ditt inlÀgg, dina svar. Jag har precis tvÀrt om tankar nÀr det gÀller pepparkakor - hemmagjorda, farmors, för att dom var sÄ otroligt tunna o goda. Farmor gjorde dom sÄ tunna att man nÀstan sÄg igenom dom.
    Ha en fin ny vecka,

    SvaraRadera