torsdag, mars 25, 2021

Kycklingar och vaktlar

God torsdagsmorgon och jag är hemmavid. Jag försöker göra en snabb sammanfattning om hönseriet i Värmland och bebiskycklingarna.

Första kycklingen av 15 ägg kom torsdagen den 18 mars. Äggen ligger i kläckaren i tre veckor, sen hackas det hål i ägget och en liten klen vase kommer ut. Nästa dag kom resterande. Fem ägg var tomma, alltså ej befruktade. Så tio bebisar av olika färg och ras kom pipande och blev snart gulliga i pälsen. Finns det något mer näpet än en kyckling??

Här är alla tio kycklingarna nykläckta sedan två dagar och springer runt under värmelampan i buren. Man vet inte direkt om det är hönor eller tuppar.

Inte nog med detta. Jag fick följa med till en familj som föder upp vaktlar också. Det är ju pyttesmå fåglar och självklart lägger de pytteägg. Vaktelägg, som anses som en dyr delikatess. 
Självklart köpte jag en påse vaktelägg med mig hem. 

Jag har själv i min familj (förutom höns) haft både kalkoner och gäss och således fått både kalkonägg och gåsägg, så det har smakat gott i stort!

På den besökta gården fanns även hästar, hundar, katter och kaniner. Mysigt!

Jag ska svara på några frågor från Orsakullan 31 dagar i mars:

Så nära men ändå så långt borta... Mina barn är inte alltför långt borta egentligen, men i pandemin är de det.
Läser du hälsoböcker? Det har jag gjort massor, men inte längre.
Jag skulle vilja lära mig att... Jag är under ständigt lärande, man får inte stå still.
Jag borde, men jag gör aldrig... Borde träna lite mera. Pandemin gör mig lätt försoffad och omotiverad. Men med mer värme kommer lusten.
Är jag morgon, dag eller kvällsmänniska? Morgonmänniska, men som pensionär kan jag justera det lite hur som.
Ljud jag inte klarar av... Högt dunkadunka från parkeringen.
När var jag till frisören senast? 4 februari. Och jag är på G att beställa ny tid.
Mitt senaste besök hos vården? Det var på Mammografin 12 mars och allt var OK!
Våffeldagen idag, blir det några våfflor? Det vete sjutton, dock våffeljärn finns. 

Just nu är det halvsoligt men blott fem plusgrader. Min motion idag blir springet till tvättstugan, alltid något.
Ljus och Kärlek!

9 kommentarer:

  1. Oj vilka söta små kycklingar!
    Jag så på Gokväll igår och då använde de vaktelägg som garnityr på ensmörgåstårtbakelse.
    Här blir det inga våfflor, dock en Catalan till kaffet!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
  2. Välkommen hem igen!! Vilken vecka med nära och kära. Dessutom har jag sett vilken god mat som har intagits. Så harmoniskt att få vara omgiven av gulliga pälsklingar och en underbar miljö. Ja att tvätta håller både ben och händer igång. Det måste ju iaf räknas som fysisk motion.
    Ha det gott <3
    Kram

    SvaraRadera
  3. Kycklingarna är ju bara så ljuvligt söta! Mysigt att få se dem födas.
    Här blev det en fjärdedels våffla tack vare vaktmästaren och det låter jag mig nöjas med.
    Dunka-dunka och ofrivillig sådan är verkligen irriterande.

    Kram och god torsdagseftermiddag!

    SvaraRadera
  4. OMG så gulliga ulliga små varelser <3 där skulle jag oxå vilja vara...
    Avstånd liksom ensamhet kan upplevas olika beroende på situationen, i nuläget är även kort bit för lång och jag är frivilligt ensam ihop med mina närmaste... jag vill varken utsätta mig eller andra för risken att bli smittad.

    Om inte om vore så hade jag troligtvis haft både det ena å det andra här hemma på Berget... nu får jag nöja mig med hönorna hos vår schweizare, de lägger ägg oss oxå :)
    kram

    SvaraRadera
  5. Så söta små kycklingar! Intressant med en "kläckare". Har aldrig sett kycklingar kläckas där utan hos mina mor och farföräldrar som hade gott om höns så kläcktes de ändå. Fanns nog inga kläckare på den tiden. Jätteroligt med besök hos en vakteluppfödare och vaktelägg är ju speciella. Köper dem här då och då i saluhallen. Kalkonägg och gåsägg avstår jag från och har nog alltid gjort det. Men man tycker ju olika.
    Roligt med en utflykt i utflykten.
    Stor kram och trevlig torsdag.

    SvaraRadera
  6. Guuuuu så söta dessa nyfödda kycklingar är. Du tajmade ditt besök hos Sarah mycket väl måste jag säga. Det ska bli roligt att höra sedan hur många tuppar det var bland de nykläckta kycklingar.

    Vaktel har jag ätit i Spanien. Jätte gott, men man måste nog äta minst två stycken för att bli mätt. Vaktelägg säljs hos den lokala ICA. Äggen smakade inte mycket måste jag säga, men kul att ha testat. Kalkon- och gåsägg har jag aldrig ätit, men testat strutsägg.

    PS. Är impad att du har ett våffeljärn. Det har inte vi. Med andra ord - inga våfflor för mig idag. DS.

    SvaraRadera
  7. svar Jo men jag tror ju att jag å Din Sarah är lite lika... jo jag vet att Du och barnens far hade diverse djur, eller jag hade uppfattat som det var mer hönor än hästar 😀
    Jo jag har ju planer på odling... potatisland och lite smått å gott ☺️ Jag skulle ju vilja ha en gris... men jo vi får se vad som händer framåt majmånad när vintern rasat ut ⛄️
    Vaktel är ju små skojjiga hönor, jag har pratat med vår schweizare om att jag kanske kan hyra in eventuella hönor hos honom då han har ett lite större väl uppvärmt hönshus.
    Våffeljärn tillhör faktiskt det vi använder hyfsat ofta 😀 jag skulle vilja ha ett gammaldags som man kan använda över elden.
    Kram

    SvaraRadera
  8. Oh, vad gulliga små kycklingar, så söta.
    Vaktelägg har jag ätit, men inte sett de små kycklingarna.

    SvaraRadera
  9. Vad intressant att besöka ett hönseri! Och sååå söta kycklingarna är! (Tänker att det som heter "kyckling" i mataffären är något helt annat ...)

    SvaraRadera