tisdag, november 23, 2021

Ledarhunden Eddie

Jag lovade skriva lite om besöket som vi hade på Efterkapitlet på Vasa Orden av Amerika i lördags.

Berit, som bor här i stan och är synskadad, var inbjuden tillsammans med sin make som ledsagare, att berätta om hur det är att ha ledarhund och hur de utbildas.  Eddie, en fin labrador, lade sig lydigt ner på golvet när matte skulle föreläsa och han hade fått arbetsselen avtagen.

Jag får ärligt säga att jag visste inget alls om detta ämne. Det är sällan som jag ser en synskadad med vit käpp plus en ledarhund med vit sele. Visste inte att ledarhundföraren går på vänster sida på gångvägen med käppen i höger hand och hunden på vänstra sidan och att man inte ska störa hunden alls då, eftersom den jobbar. 

En ledarhund bör vara ensam hund i hushållet och få all kärlek och omvårdnad som behövs för att kunna fungera i jobbet. Man ansöker om att få disponera en hund som jobbar tills den blir pensionerad och blir då omplacerad som vanlig familjehund.


Mer finns att läsa på Synskadades förbund för den vetgirige (som jag).

Här på Kustmarkens Hundtjänst i Ljungskile kan man läsa om hur valparna tas ut, vilka krav som ställs på en ledarhund för synskadade, fodervärdar, utbildning mm.

Det utbildas inga ledarhundar på Försvarsmakten i Sollefteå längre, utan det är bara tjänstehundar, som används inom Försvaret och Polisen.

Jag är djupt imponerad över detta ekipage och hur de klarar vardagen. Tack, Berit, för fin information! Det jag har skrivit är min tolkning av det hela, reservation om jag har skrivit något fel.

Ljus och Kärlek🙏

12 kommentarer:

  1. Djur över lag är trivsamma just när man är ensam det har en positiv inverkan ...söt han e ha en fin dag kram fina Gerd

    SvaraRadera
  2. Ledarhundar gör en stor insats för de synsvaga. Jag har haft en hel del att göra med ungdomar som har tappat sin syn och jag beundrar dom mycket. Fint att det finns hjälpmedel nu för tiden.
    Fina bilder och fin hund.
    Ha det bra Gerd,
    Kram!

    SvaraRadera
  3. Visst är det imponerande och intressant att se ledarhundar i arbete! Eddie är verkligen jättefin :-)

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  4. Verkligen intressant att läsa om ledarhunden. Och fantastiskt att man kan träna de till detta.
    Kram

    SvaraRadera
  5. Ledarhundar gör en enorm insats för synskadade och det är fantastiskt vad man kan lära en hund.

    Kram och god tisdag!

    SvaraRadera
  6. Alla arbetande hundar, däribland ledarhundar, gör ett otroligt jobb. Och som hundägare under 44,5 år så har man förstått vilket fantastiskt jobb dom som tränat dom gjort. Det enda jag tycker är lite jobbigt är att när hunden pensionerat sig så får den flytta och den synskadade får en ny ledarhund!?
    Måste vara en hemsk upplevelse både för den synskadade och hunden. Dom har ju under åren blivit beroende av varandra och har förmodligen en härlig gemenskap.....
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
  7. Intressant föreläsning kan jag tänka mig, dessa ledarhundar gör ett synnerligen bra och viktigt jobb.
    Finns numera hundar som utbildas till allt olika inom vård och omsorg.
    Kram

    SvaraRadera
  8. Så intressant att få veta detta om ledarhundar. Man tänker inte alltid på så mycket arbete som ligger bakom för att allt ska klaffa. Kram

    SvaraRadera
  9. Ledarhundar är otroliga, Såg fler ledarhundar förr. Intressant att få höra någon berätta som lever sitt liv med sin ledarhund måste det ha varit.
    Men måste den omplaceras, förstår ju när du skriver att den måste vara ensamhund, men jag tänker mer känslomässigt, båda måste ju sakna varandra.
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
  10. Vad roligt för er att få veta mer om detta med ledarhund.
    Ledarhundar är otroliga och att de är lämpliga är ju väldigt viktigt. Ofta är det just labradorer som passar bra. Vi har en granne med en ledarhund också en labrador och ser ju nästan dagligen hur den arbetar. Och vår granne har berättat om just arbetet.
    Min dotter har en labrador som är utbildad vårdhund och han är med henne 3-4 dagar i veckan och har ju en annan funktion. Men även där gäller att är det jobb så är det.
    Trevlig kväll!
    Stor kram

    SvaraRadera
  11. Tack för den för mig också nya infon. Så intressant att bli uppdaterad vad gäller ledarhundar. Å det var Sollefteå och inte Skellefteå. Jag blandar alltid ihop dessa två orter.
    Tror jag kan räkna på en hand hur många blinda jag sett med ledarhund. Ytterst sällan att man ser dessa "ekipage" här. Däremot finns det ju specialutbildade hundar och vietnamesiska minigriser på äldreboenden. Men de har jag inte heller sett irl, bara läst/hört talas om.

    SvaraRadera
  12. Underbart att det finns hundar som kan jobba på detta sättet, tack för info!
    Kram---jag skyndar vidare mot jobbet....

    SvaraRadera